x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie ANL-ul armatei

ANL-ul armatei

24 Feb 2004   •   00:00

Militarii vor avea un cartier al lor, care se va construi in zona stadionului Ghencea, pe un fost teren de instructie. Proiectul reprezinta o colaborare a Ministerului Apararii Nationale cu mai multe firme private. Casele pot fi achizitionate de cei in uniforma, la preturi si conditii foarte avantajoase.

Numarul cererilor de locuinta adresate de militari este de peste 10.000 in intreaga tara, din care aproximativ 3.000 in Bucuresti. Lucrarile propriuzise la noul cartier vor demara in luna martie, urmand ca, pana la finele anului, o parte din militari sa se mute in casa noua.

Cartier pe 200 de hectare
Armata detine in zona B-dul Ghencea - Sos. Antiaeriana - Sos. Alexandriei un teren de 200 de hectare, care a fost camp de instructie. Tocmai aici s-a programat inceperea lucrarilor pentru cartierul amintit. "Intr-o prima faza vor fi aproximativ 300 de locuinte, dar in acest spatiu intra in jur de 2.000 de unitati locative", declara Sorin Encutescu, secretar de stat in MApN. Practic, Armata pune la dispozitie terenul, care va avea acelasi regim ca si cel stabilit de ANL, si se va ocupa de partea de incadastrare si trecerea in cartea funciara. "Este un program "pericol" pentru ca putem demonstra ca in Romania se pot realiza proiecte cinstite si corecte, in care obtinem pentru personalul MApN locuinte decente la preturi accesibile", apreciaza secretarul de stat.

Cu credit de la banca
Chiar de la inceput, construirea acestui cartier a dus la o concurenta in adjudecarea contractelor. La sfar- situl anului trecut, membrii comitetului de initiativa al viitorilor proprietari au ales drept castigatori formula RD&C UK, ARCOM, ING BANK.
In momentul de fata, potrivit secretarului de stat Sorin Encutescu, sunt peste 1.400 de militari doritori sa devina locuitori ai noului cartier. Acestia se afla, in diferite faze, in proces de evaluare financiara. Eventualii noi solicitanti se pot adresa in continuare bancii, pentru aprobarea creditului ipotecar. Reprezentantii firmei Northcroft vor asigura managementul proiectului si al constructiei, vor superviza constructia, vor controla costurile si vor organiza si inspectia calitatii.
Sorin Encutescu mai spune ca programul acesta va continua si in alte localitati, precum Craiova, Mangalia, unde vor ramane si marile garnizoane militare.

50 de tipuri de case
Sorin Encutescu declara ca vor fi 6 modele de case, fiecare dintre acestea cu mai multe optiuni. Adica, in total vor fi 46-50 de tipuri de case. "Urmeaza ca acest catalog sa fie finalizat in luna februarie. Noi putem construi acolo doar P+1. Vor fi si case insirate, si izolate, si in sistem bloculet si garsoniere", mai spune secretarul de stat. Locuintele vor avea de la 70 la 180 metri patrati, existand si 2-3 exceptii de peste 200 de metri patrati. Costul fiecarui metru patrat construit este de 250 de dolari.

Conditii de creditare
Militarii pot sa-si achizitioneze o casa in acest spatiu prin credit ipotecar. "Banca aleasa, ING, a fost foarte intelegatoare in legatura cu salariile militarilor. Va fi un credit ipotecar pe 20-25 de ani, cu dobanda favorabila", spune secretarul de stat Sorin Encutescu. Banca va acorda imprumuturi cu o perioada minima de creditare de doi ani. Pentru a beneficia de un credit, militarii trebuie sa aiba un venit minim echivalent cu 300 euro pe luna, iar valoarea minima de creditare este echivalentul a 7.000 euro. Un capitan in Armata Romana castiga aproximativ 200 de euro, iar un locotenent-colonel ajunge la 300 de euro.

Tehnologia de constructi
Casele din cartierul militar vor fi construite din sistemul de pereti de tip 3D - sandwich beton-polistiren-beton. Aceasta tehnologie ofera constructorului libertatea realizarii unei arhitecturi modulate, izolare fonica si termoizolare foarte bune, rezistenta ridicata la foc (polistirenul este ignifugat). Peretii din panouri 3D sunt adusi din Austria. Folosirea in Romania a acestui sistem 3D a fost aprobata de Institutul National de Cercetare-Dezvoltare in Constructii si in Economia Constructiilor. Rezistenta la cutremure a locuintelor este ridicata. Sistemul este testat in zone cu activitate seismica frecventa, in tari ca Mexic, SUA, Venezuela.
RAZVAN BELCIUGANU

×
Subiecte în articol: economic