x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Antreprenorii români cred că războiul din Ucraina va genera o criză economică majoră

Antreprenorii români cred că războiul din Ucraina va genera o criză economică majoră

22 Mar 2022   •   12:37
Antreprenorii români cred că războiul din Ucraina va genera o criză economică majoră

Peste 93% dintre anterprenorii români cred că țara noastră se va confrunta cu o nouă criză economică generată de războiul din Ucraina, arată un sondaj prezentat de Florin Jianu, președintele CNIPMMR.

Situația este îngrijorătoare deși 80% dintre companii nu au relații de afaceri în Federația Rusă și nici în Ucraina. 

"În larga lor majoritate, întreprinzătorii chestionaţi de noi nu au relaţii de afaceri cu Rusia şi Ucraina. 8 din 10 au spus că nu au o relaţie de afaceri în acest sens. Pentru cei care au astfel de afaceri, 7 din 10 au declarat că au oprit colaborarea în acest moment. Ceea ce este foarte interesant din partea întreprinzătorilor români, este faptul că sunt dispuşi să integreze resurse umane din Ucraina: 4 din 10 respondenţi vor să angajeze până la 10 oameni proveniţi din această ţară", spune Florin Jianu.

Prin urmare, 89,7% dintre participanții la studiu spun că resimt creșterile de prețuri la servicii și produce, iar 77% se așteaptă la majorarea costurilor. 

Circa 94,5% consideră că România va fi afectată de o criză economică ca urmare  a războiului de  la graniță, 60% vor să amâne investițiile, în timp ce 3,7% vor să le sporească. 

Pentru 54% dintre companii va scădea cifra de afaceri, iar 46% o vor menține. În schimb, afacerile vor crește între 10-30% pentru 5% dintre  firme, și cu 30% pentru 2%. 

De asemenea, 60% dintre întreprinzătorii români se așteaptă ca statul să intervină pentru a proteja economia. 70% consideră că este necesară dezvoltarea independenței energetice, investiţiile în dezvoltare, în capacitatea de producţie, fonduri pentru start-up-uri şi alocări europene sau naţionale pentru susţinerea resurselor umane.

Totodată, 60% vor să fie combătută inflația și să fie făcute investiții publice, 50% consideră că este nevoie de stimularea  piețelor afectate de control, iar 40% vor garanții de stat pentru împrumuturi. 

Sondajul CNIPMMR despre impactul conflictului Rusia - Ucraina asupra antreprenorilor români a fost realizat între 2 - 21 martie 2022 pe 2.598 de antreprenori. 

 

×
Subiecte în articol: antreprenori criza economica razboi