Situația este îngrijorătoare deși 80% dintre companii nu au relații de afaceri în Federația Rusă și nici în Ucraina.
"În larga lor majoritate, întreprinzătorii chestionaţi de noi nu au relaţii de afaceri cu Rusia şi Ucraina. 8 din 10 au spus că nu au o relaţie de afaceri în acest sens. Pentru cei care au astfel de afaceri, 7 din 10 au declarat că au oprit colaborarea în acest moment. Ceea ce este foarte interesant din partea întreprinzătorilor români, este faptul că sunt dispuşi să integreze resurse umane din Ucraina: 4 din 10 respondenţi vor să angajeze până la 10 oameni proveniţi din această ţară", spune Florin Jianu.
Prin urmare, 89,7% dintre participanții la studiu spun că resimt creșterile de prețuri la servicii și produce, iar 77% se așteaptă la majorarea costurilor.
Circa 94,5% consideră că România va fi afectată de o criză economică ca urmare a războiului de la graniță, 60% vor să amâne investițiile, în timp ce 3,7% vor să le sporească.
Pentru 54% dintre companii va scădea cifra de afaceri, iar 46% o vor menține. În schimb, afacerile vor crește între 10-30% pentru 5% dintre firme, și cu 30% pentru 2%.
De asemenea, 60% dintre întreprinzătorii români se așteaptă ca statul să intervină pentru a proteja economia. 70% consideră că este necesară dezvoltarea independenței energetice, investiţiile în dezvoltare, în capacitatea de producţie, fonduri pentru start-up-uri şi alocări europene sau naţionale pentru susţinerea resurselor umane.
Totodată, 60% vor să fie combătută inflația și să fie făcute investiții publice, 50% consideră că este nevoie de stimularea piețelor afectate de control, iar 40% vor garanții de stat pentru împrumuturi.
Sondajul CNIPMMR despre impactul conflictului Rusia - Ucraina asupra antreprenorilor români a fost realizat între 2 - 21 martie 2022 pe 2.598 de antreprenori.