x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Apologia CAP-ului. Vezi ce ministru cere exploatarea terenurilor în asociere

Apologia CAP-ului. Vezi ce ministru cere exploatarea terenurilor în asociere

de Daniel Ionaşcu    |    30 Mar 2012   •   10:22
Apologia CAP-ului. Vezi ce ministru cere exploatarea terenurilor în asociere

Cooperativele Agricole de Productie (CAP) din regimul comunist au fost o forma eficienta de exploatare a terenurilor, iar asocierea agricultorilor ramane o solutie pentru cresterea profitabilitatii, a declarat Stelian Fuia, ministrul Agriculturii, la un forum de profitl.

"Nu trebuie sa ne fie teama de asociere sau de notiunea de cooperativa. Chiar daca au fost poate pe o baza gresita, CAP-urile erau totusi o forma de exploatare a terenurilor eficienta. Sunt lucruri importante de care nu ar trebui sa ne ferim sa vorbim; poate bazele au fost gresite, dar principiile sunt aceleasi si ar trebui sa ne intoarcem catre acest proces de asociere", a spus Fuia, citat de Mediafax.

El a aratat ca unul dintre obiectivele sale principale in functia de ministru este trecerea de la agricultura de subzistenta la cea pe profit.

"Cunosc rezistenta taranilor romani la comasarea terenurilor", a afirmat Fuia, completand ca rolul sau este sa grabeasca procesul de comasare a terenurilor.

Ministrul a mai spus ca asocierea este determinanta pentru cresterea profitabilitatii si a aratat ca un producator agricol mic nu va putea vinde niciodata marfa unui supermarket daca nu se asociaza cu alti fermieri.

Putem pierde bani europeni in perioada 2014-2020

Daca Romania nu va absorbi toti banii europeni disponibili in prezent pentru acest domeniu va fi foarte greu sa ceara Comisiei Europene sume consistente pentru viitorul pachet, 2014-2020, a mai spus Fuia.

"Avem sume foarte mari alocate de Comisia Europeana si daca nu vom fi capabili sa le absorbim in totalitate ne va fi foare greu pe noul pachet agricol, 2014-2020, sa cerem sume consistente. Vor spune ca vrem sa le luam dar nu suntem in stare sa le folosim", a spus Fuia. El a afirmat ca Ministerul Agriculturii are o rata de absorbtie de peste 40% la fondurile europene. "Daca privim la nivel de Guvern, e o rata buna, dar daca privim la nivel european suntem in continuare pe unul din ultimele locuri", a spus Fuia. Institutia pe care o conduce si-a propus sa absoarba 2,5 miliarde de euro, din care a atras deja peste un miliard de euro. Tinta Guvernului este pentru 6 miliarde de euro in acest an.

×
Subiecte în articol: agricultura