x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Arieratele curente au crescut cu 12 miliarde de lei în primele patru luni din 2022

Arieratele curente au crescut cu 12 miliarde de lei în primele patru luni din 2022

20 Mai 2022   •   14:20
Arieratele curente au crescut cu 12 miliarde de lei în primele patru luni din 2022
Sursa foto: Lucian Ovidiu Heiuș/Lucian Alecu

Arieratele curente au crescut cu 12 miliarde de lei în primele patru luni din 2022, anunță președintele ANAF Lucian Ovidiu Heiuș.

"Am observat un fenomen în primele patru luni, arieratele curente, deci diferenţa dintre ceea ce s-a declarat şi s-a achitat este undeva la 12 miliarde de lei. Deci este o creştere a stocului de arierate curente unde acolo se poate acţiona foarte rapid. Să recuperăm, dar în acelaşi timp să vedem ce s-a întâmplat. Este un fenomen care se întâmplă în economia românească din moment ce o firmă declară dar nu poate să achite integral. Nu ştiu, să vă dau un exemplu. Gradul de conformare voluntară la declarare îl avem undeva la 95,59%, dar gradul de conformare la plată este doar de 87,6% şi de aici apare această diferenţă între ceea ce omul declară, îşi asumă că trebuie să plătească, dar nu reuşeşte să achite. 12 miliarde în patru luni este o sumă care mie îmi ridică nişte semne de întrebare şi acolo trebuie să facem nişte verificări atente să îndreptăm să vedem ce se întâmplă", a explicat acesta.

Soluția ar fi ca inspectorii de colectare să ia legătura cu agenții economici datornici.

"Pentru mine este foarte greu, ca preşedinte al ANAF, să conving un contribuabil că pe lângă obligaţia legală de a-şi achita impozitele şi taxele, achitarea acestora este şi un act de responsabilitate civică. Dacă avem venituri mai mari reuşim ca educaţia să fie mai modernă în România pentru copii noştri, reuşim să avem un sistem de sănătate mai performant şi, de asemenea, de ce nu, infrastructură, că toţi ne plângem că drumurile nu sunt bune, nu avem apă nu avem canal. Toate acestea se pot realiza dacă avem venituri mai mari, iar aceste venituri nu se pot aduna decât prin plata corectă a impozitelor şi taxelor. Şi aici am o mare nevoie de ajutorul dumneavoastră. Eu cred că împreună putem să creştem conformarea voluntară la plată conştientizând şi chiar educând contribuabilul de importanţa achitării la timp a impozitelor şi taxelor. Ştiu că acest lucru este greu şi de multe ori discut şi eu cu agenţi economici care vin şi îmi spun "domnule, noi tot plătim, plătim, dar parcă de multe ori, banii pe care îi dăm la stat se duc în altă parte, nu acolo unde sunt folosiţi de către stat". Înţeleg şi acest lucru că de multe ori nevoile noastre individuale sunt mai importante, dar statul în ansamblul lui nu poate să funcţioneze decât prin plata impozitelor şi taxelor. Şi aici va fi o muncă importantă a ANAF, la creşterea gradului de conformare voluntară atât la declarare cât şi la plată", a precizat șeful ANAF. 

În primele trei luni ale anului, ANAF a reuşit să aducă cu 57,3 milioane de lei la bugetul de stat, iar ponderea veniturilor nete colectate în PIB este de 5,8%.

"Ca preşedintele al ANAF ştiu că Fiscul nu poate să fie iubit, dar cred că ANAF poate să devină respectabil. Respectat de contribuabili pentru profesionalismul de care vor da dovadă inspectorii fiscali, respectat de cetăţeni pentru că vom asigura resursele necesare funcţionării statului şi în acelaşi timp angajaţii ANAF trebuie să-şi recâştige propriu respect şi să fie mândri că fac parte din această instituţie. Acesta este crezul meu şi asta vreau să las la finalul mandatului meu: un ANAF respectabil", a spus Lucian Ovidiu Heiuş.

În primele două luni al anului s-a înregistrat o creştere a încasărilor cu 12,049 miliarde, comparativ cu același interval din 2021. La sfârșitul primului trimestru din acest an se înregistrează un plus de 13,445 miliarde de lei.
Ponderea în PIB a veniturilor brute colectate de ANAF în primele trei luni din 2022 este de 6,5%, cu 0,4 de puncte procentuale peste 2021, când a fost de 6,1%. Ponderea veniturilor nete colectate de ANAF în aceeași perioadă este de 6,3%, respectiv cu 0,5 de puncte procentuale peste 2021, când a fost de 5,8%. 

 

×
Subiecte în articol: arierate anaf