x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Armata de globetrotteri a statului, la dietă cu caviar şi Dom Perignon

Armata de globetrotteri a statului, la dietă cu caviar şi Dom Perignon

de Adrian Stoica    |    31 Aug 2017   •   09:30
Armata de globetrotteri a statului, la dietă cu caviar şi Dom Perignon

În timp ce Guvernul se scobeşte tot mai adânc prin buzunare pentru a mai găsi ceva bani şi se împrumută cu o viteză ameţitoare, prin administraţia centrală briza austerităţii încă nu se simte. În primele şapte luni ale anului, Administraţia Prezidenţială, Parlamentul, ministerele şi Secretariatul General al Guvernului au cheltuit circa 14 milioane de lei pe voiajele în străinătate şi trataţii de protocol. Campioană absolută la aceste cheltuieli este Administraţia Prezidenţială, care a reuşit să-i întreacă, fără drept de apel, şi pe cei câteva sute de parlamentari.

 

 Plimbăreţii de prin administraţia centrală au cheltuit pe deplasări în străinătate în şapte luni circa 10 milioane de lei, potrivit informaţiilor publicate pe site-ul www.transparenta-bugetara.gov.ro. Din această sumă, numai la nivelul Administraţiei Prezidenţiale s-au cheltuit puţin peste 3,7 milioane de lei. Şi la capitolul cheltuieli de protocol şi reprezentare, primul om din stat s-a dovedit a fi şi cel mai cheltuitor, facturile decontate de Administraţia Prezidenţială depăşind 808.000 de lei. Ceva mai mult, circa 900.000 de lei, a costat răsfăţul celor 462 de parlamentari, dar vorbim totuşi de mult mai multe persoane. Partea leului şi-au luat-o deputaţii, ale căror mese de protocol au scos din buzunarul contribuabilului român 609.000 de lei. Per total, cheltuielile de protocol şi reprezentare ale parlamentarilor din acest an sunt comparabile cu cele din perioada similară a anului trecut, când s-au ridicat la un milion de lei.

Sumele cheltuite pentru deplasări în străinătate şi protocol de administraţia centrală sar de 14 milioane de lei, în condiţiile în care execuţiile bugetare ale Ministerului Apărării Naţionale şi Ministerului Apelor nu sunt afişate pe site-ul de transparenţă financiară şi nici pe cele ale ministerelor.

6 milioane lei este suma prevăzută în bugetul Administraţiei Prezidenţiale pentru deplasările în străinătate în acest an

 SGG, spart la pungă

 Dacă anul trecut cei din Ministerul Afacerilor Externe erau lideri detaşaţi la cheltuielile de protocol, anul acesta, trataţiile la Casa Doina, Clubul Diplomatic şi World Trade Center, preferatele lor, s-au rărit considerabil, facturile achitate nedepăşind 195.000 de lei. În schimb, anul acesta, cei de la Secretariatul General al Guvernului (SGG) s-au dovedit mai largi la pungă, cheltuind pentru întreţinerea obrazului subţire aproape 595.000 de lei.

Nici când vine vorba de voiajele în străinătate nu s-a făcut rabat, SGG scoţând din buget 477.313 lei.

 Topul ministerial al globetrotter-ilor

 În ceea ce priveşte celelalte ministere, topul globetrotter-ilor este condus de angajaţii Ministerului de Interne, care au cheltuit aproape 393.000 de lei. Foarte aproape de ei se află subalternii Graţielei Gavrilescu de la Ministerului Mediului, deplasările lor în străinătate costând circa 390.000 de lei. Nici cei ai Olguţei Vasilescu de la Ministerul Muncii şi Justiţiei Sociale, care au bătut lumea de 318.500 de lei, nu se pot plânge că le-au lipsit banii. Clasamentul ministerelor care au cheltuit peste 300.000 de lei pe deplasări „peste şapte mări şi şapte zări” este încheiat de Ministerul Agriculturii, cu 306.758 de lei. Cele mai mici cheltuieli la acest capitol le-a înregistrat Ministerul Consultării Publice şi Dialogului Social, doar 4.742 lei. Este drept că vorbim despre un minister-fantomă.

 Mai uşor cu protocolul

 Spre deosebire de anul trecut, când ministerele au spart sume imense pe mese de protocol, anul acesta sumele au fost limitate considerabil. De exemplu, la Ministerul de Interne, care a excelat în primele şapte luni ale anului trecut la acest capitol, anul acesta, până la sfârşitul lunii iulie, cheltuise mai putin de 37.000 de lei. Conform execuţiei bugetare, la 31 iulie 2017, cei mai mulţi bani pe protocol şi reprezentare îi cheltuise Ministerul Dezvoltării condus de Sevil Shhaideh, aproape 120.000 de lei. Sume mai consistente, comparativ cu majoritatea ministerelor, s-au mai cheltuit la Ministerul Educaţiei, 29.278 de lei, Ministerul Economiei, 24.165 de lei, Ministerul Muncii şi Justiţiei Sociale, 20.200 de lei. Cei mai puţini bani i-a cheltuit Ministerul Consultării Publice şi Dialogului Social, 1.705 lei, iar la Ministerul Tineretului, în execuţia bugetară nu apare nicio sumă la acest capitol.

 

.

 

×