x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Atenție la credite! Recomandările specialiștilor pentru românii care vor să se împrumute

Atenție la credite! Recomandările specialiștilor pentru românii care vor să se împrumute

de Redacția Jurnalul    |    26 Ian 2023   •   12:30
Atenție la credite! Recomandările specialiștilor pentru românii  care vor să se împrumute

Inflația galopantă și scumpirile în lanț cresc costul creditelor, așa că specialiștii le spun doritorilor să se gândească bine înainte de a a lua o astfel de decizie. Prin urmare, cuvântul pentru această perioadă este prudența. 

"Trebuie să prioritizeze, deoarece vremurile sunt foarte dificile. Băncile au o responsabilitate foarte mare şi trebuie să-i ajute pe cetăţeni cu sfaturi bune. Orice s-ar întâmpla, rata fixă îţi dă o anumită siguranţă", explică Daniel Dăianu, preşedintele Consiliului Fiscal, care mai precizează că împrumuturile trebuie să fie contractate în moneda în care se realizează veniturile. 

El mai spune că "ar fi o naivitate să credem că vom reveni la vremurile de dinainte de 2020" şi îi sfătuieşte pe români să fie foarte atenţi la credite.

Și Eugen Rădulescu, directorul Direcţiei Stabilitate Financiară din BNR, le recomandă românilor să nu accepte o rată mai mare de jumătate din salariu, să aleagă mereu una fixă și să amâne cumpărarea unei locuințe. 

"Cei care au dificultăţi în a plăti ratele, au o singură soluţie, anume să se adreseze finanţatorului şi să găsească o cale de rezolvare", afirmă Ionuţ Dumitru, economist, scrie antena3CNN.

De asemenea, analiștii estimează creșterea IRCC până la 5,98% în perioada următoare, iar ROBOR se va situa între 7-8%.

 

×
Subiecte în articol: credite robor ircc