x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Aurul ar putea ajunge 2.000 de dolari pe uncie

Aurul ar putea ajunge 2.000 de dolari pe uncie

02 Mai 2011   •   14:31

Preţul aurului a spart 14 recorduri consecutive în aprilie din cauza investitorilor care caută o alternatică la un dolar slab, după ce moneda americană a scăzut cel mai mult faţă de 2009 iar datoria publică a SUA s-a adâncit.

Băncile centrale erau vânzători neţi de aur acum 10 ani, însă acum sunt principalul cumpărător, în tentativa de a scăpa de dolar drept moneda a rezervelor lor valutare.

Aurul ar putea ajunge la 2.000 de dolari uncia în acest an, comparativ cu recordul de 1.569,8 din 28 aprilie de pe bursa de la New York, a declarat Robert McEwen, directorul producătorului de aur U.S. Gold Corp. Michael Pento, care a prezis corect maximele pentru aur pe ultimii doi ani, estimează pentru 2011 un maxim de 1.600 de dolari.

Băncile centrale, aurul şi dolarii

"China vrea să aibă mai mult aur decât SUA, iar Rusia aspiră la acelaşi lucru”, a spus McEwen săptămâna trecută.

În 2010 băncile centrale au devenit cumpărători neţi pentru prima dată în două decenii, adăugând 87 de tone metrice în rezerve, inclusiv Bolivia, Sri Lanka si Mauritius, potrivit World Gold Council data.

China, care are mai mult de 3 trilioane de dolari rezervă, plănuieşte înfiinţarea de fonduri care să investească în metale preţioase, preciza Century Weekly recent.

China are doar 1,6% din rezervele sale în aur, dar ar putea investi 1 trilion de dolari în bullion, a zis Pento.

Departamentul Trezoreriei din SUA, echivalentul ministerului de Finanţe, a anunţat că ţara ar putea ajunge până la mijlocul lunii mai la limita de 14,3 trilioane de dolari fixată ca datorie publică şI ar putea rămâne fără opţiuni şI să ajungă la încetare de plăţi până la finele lunii iulie.

Vom ajunge la 5.000 de dolari în 4 ani?

În aprilie, China era al 6-lea deţinător de aur, având 1.054,1 tone de aur, potrivit World Gold Council estimates. SUA are cel mai mult, cu 8.133.5 tone.

McEwen se aşteapta ca uncia de aur să ajungă la 5.000 de dolari în următorii 3-4 ani, din cauza turbulenţelor cu dolarul.

Maximul tuturor timpurilor, ajustat cu inflaţia, ar veni 2.338,92, în 21 ianuarie 1980. În termeni nominali era 873 dolari. Federal Reserve, banca centrală americană, a reuşit readucerea nivelului la limite mici crescând costurile cu împrumuturile la 20% în martie 1980.

×
Subiecte în articol: dolari aur