x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Aurul se va scumpi pe termen lung

Aurul se va scumpi pe termen lung

24 Iun 2010   •   00:00

Monedele lumii se vor deprecia în continuare şi pe termen lung în faţa aurului, deoarece statele lumii au probleme financiare mari care nu pot fi rezolvate pe termen scurt, potrivit unui raport al Erste Group.
„Practic, toate valutele de hârtie se depreciază clar faţă de aur, pe termen lung. Nu credem că problemele cu care ne confruntăm pot fi rezolvate în doar câteva zile", a explicat Ronald Stöferle, analist în cadrul Erste.

Raportul arată că aurul s-a scumpit de cinci ori începând cu 2001, înregistrând o creştere anuală de aproximativ 13,5%. Însă, deocamdată, creşterea nu este percepută ca fiind suste­nabilă, din cauza achiziţiilor făcute de băncile centrale din India, Arabia Saudită şi China.
Experţii preconizează că pe termen mediu o uncie de aur va ajunge la 2.300 de dolari, faţă de nivelul actual de 1.234 de dolari. În termen de un an, analiştii Erste estimează un preţ de 1.600 de dolari pe uncie.
Motivele pentru care aurul se va scumpi sunt faptul că me­talele preţioase sunt singurele care îşi păstrează valoarea atât în vremuri inflaţioniste, cât şi deflaţioniste. În plus, criza cre­ditelor nu s-a încheiat încă, potrivit Erste.

×
Subiecte în articol: economic