x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie ASF a publicat tarifele de referinţă RCA pentru următoarea perioadă

ASF a publicat tarifele de referinţă RCA pentru următoarea perioadă

de Redacția Jurnalul    |    17 Dec 2023   •   07:20
ASF a publicat tarifele de referinţă RCA pentru următoarea perioadă

Anunţul pe care şoferii nu-şi doreau să-l audă. Ziarul Financiar prezintă tarifele de referinţă RCA publicate de ASF în decembrie 2023 pentru următoarea perioadă.

Tarifele de referinţă pentru perioada următoare, calculate de compania de consultanţă KPMG, au fost publicate de Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF), potrivit informaţiilor de pe site-ul instituţiei.

Cel mai mic tarif de referinţă RCA este de 1.055 lei, care se regăseşte la categoria de vârstă 51-60 de ani, pentru autoturismele cu o capacitate cilindrică de sub 1.200 cmc, în timp timp ce tariful cel mai mare se regăseşte la categoria de sub 30 de ani, pentru autoturisme cu o capacitate cilindrică de peste 2.500 cmc.

Noile tarife aduc creşteri pe majoritatea categoriilor, de la 0,4% şi până la peste 6%, faţă de tarifele publicate în februarie 2023, pe unele segmente regăsindu-se chiar şi mici scăderi între 0,6% şi 3,3%, conform calculelor ZF.

Tarifele de referinţă estimate au la bază evoluţia daunalităţii aferentă unei perioade de cinci ani. Publicarea tarifelor de referinţă reprezintă un demers de transparenţă şi nu reprezintă tarife la care sunt încheiate poliţele RCA în piaţă, potrivit informaţiilor transmise de reprezentanţii ASF.

Majorarea tarifelor de referinţă oferă spaţiu asigurătorilor să majoreze primele efective la care se vând poliţele RCA, însă majorarea tarifelor de referinţă nu înseamnă neapărat şi o majorare a tarifului efectiv de vânzare.

(sursa: Mediafax)

×