x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Autorităţile publice fac cele mai mari probleme de concurenţă neloială, sunt ca balaurul căruia îi cresc trei capete după ce ai tăiat unul

Autorităţile publice fac cele mai mari probleme de concurenţă neloială, sunt ca balaurul căruia îi cresc trei capete după ce ai tăiat unul

de Daniel Ionaşcu    |    17 Noi 2011   •   16:18

Exista foarte mari probleme cu autoritatile publice in privinta concurentei neloiale, cand ii tai un cap al balaurului, cresc trei la loc, a declarat Valentin Mircea, membru al plenului Consiliului Concurentei. El a mentionat ca insittutia nu poate aplica institutiilor regulile folosite pentru a cantari activitatea societatilor.

“Cele mai mari dificultati pe care le avem sunt la nivelul autoritatilor publice, unde nu putem aplica prevederile pe care le aplicam companiilor. Dar orice decizie a autoritatilor publice are efect asupra mediului de afaceri. Suntem in lupta cu balaurul: eliminam un obstacol, dar apar doua, trei in loc, la fel ca in cazul capetelor balaurului', a afirmat Mircea.

In privinta companiilor, instantele din Romania inregistrau in 2010 un numar de 100 de dosare de concurenta neloiala din care un sfert de cazuri au fost solutionate doar cateva firme fiind amendate administrativ, in vreme ce restul au fost trimise in judecata fara amenda, a declarat la un forum Corina Voicu, judecator in Directia Legislatie din cadrul Consiliului Suprem al Magistraturii (CSM).

Numele companiilor sI acuzatiile aduse nu pot fi, insa, facute publice deoarece acestea sunt date statistice, anonime.

Ea a mentionat ca legislatia mentioneaza trei infractiuni asemanatoare cu privire la concurenta neloiala prin punerea in vanzare a unor bunuri contrafacute sau utilizarea unor marci inregistrate sI ca legislatia trebuie unificata.

Pe de alta parte, Valentin Mircea a mai spus ca oamenii de afaceri din Romania nu inteleg si nu isi asuma conceptul de concurenta, si considera concurenta neloiala doar situatiie “care nu le convin'.

×
Subiecte în articol: consiliul concurenţei