x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Autoritățile române vor să impună restricții la importurile de păsări și ouă din Ucraina

Autoritățile române vor să impună restricții la importurile de păsări și ouă din Ucraina

de Redacția Jurnalul    |    04 Oct 2024   •   12:15
Autoritățile române vor să impună restricții la importurile de păsări și ouă din Ucraina
Sursa foto: Hepta

Crescătorii autohtoni de păsări acuză importurile ieftine din Ucraina din cauza concurenței neloiale și a siguranței alimentare.

ANSVSA a decis efectuarea de controale privind aceste importuri.

Totodată, Ministerul Agriculturii vrea să reglementeze aceste importuri prin oferirea unor licențe importatorilor. Procesatorii de carne și ouă care au nevoie de materie primă pentru produsele lor și nu găsesc pe piața internă, pot primi licențe de import pentru păsări și ouă din Ucraina.

„Am susținut atât în ​​Consiliul de Miniștri, dar am și cerut acordul Comisiei Europene, să interzicem aceste importuri pentru că avem autosuficiență de 100% pentru pui și ouă, și zahăr din Ucraina. În schimb putem licenția acest import dar cu date concrete, cu buletin de analiză.

Un producător de prăjituri care are nevoie de ouă și nu găsește pe piața din România, vine și depune cererea la noi și primește licență. Cererea acum este de 30% față de lunile precedente la importul de pui și ouă", a spus Florin Barbu, ministrul Agriculturii, potrivit Antena3 CNN.

Ucraina nu este membră UE și nu respectă reglementările privind siguranța alimentară, astfel că nu avem un control al hranei păsărilor și al substanțelor nocive pentru sănătatea populației.

O altă problemă nerezolvată, încă din anii trecuți, este la importurile de cereale din Ucraina, pline de pesticide, pe care alte țări din regiune le-au interziis, însă autoritățile române permit importurile. Prin urmare, nu știm ce pesticide și alte substanțe dăunătoare conțin pâinea și produsele de panificație. 

 

×