x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Autostrada scumpeste terenurile in Cluj

Autostrada scumpeste terenurile in Cluj

28 Iul 2004   •   00:00

BUSINESS

Despagubirile pentru hectarul de pamant expropriat pe traseul autostrazii Brasov-Bors ajung la 20.000 euro. Construirea autostrazii Brasov-Bors determina cresterea preturilor la terenurile din judetul Cluj, potrivit BBC. Cei care detin terenuri pe traseul viitoarei autostrazi isi asteapta deja banii promisi drept despagubiri pentru expropierea terenurilor.

Lucrarile vor incepe in zona localitatii Campia Turzii, potrivit reprezentantilor companiei Bechtel, si nu la Savadisla, acolo unde oficialitatile romane au inaugurat santierul in urma cu o luna. In prima faza vor fi expropriate terenuri de pe traseul primului tronson care are o lungime de 22 km, potrivit BBC. Acest lucru inseamna ca se vor plati despagubiri pentru 130 de hectare de teren detinute de circa 500 de proprietari. In judetul Cluj, autostrada va avea o lungime totala de 84 km, iar avocatii firmei Bechtel negociaza valoarea despagubirilor cu cei 4.200 de proprietari ai terenurilor.

BANI. Pretul minim care va fi acordat pentru un metru patrat de teren va fi de 2 euro, potrivit lui Petru Gus, reprezentantul firmei care a facut evaluarea pamanturilor, care este in acelasi timp si consilier judetean. Aceasta inseamna ca pentru un hectar de teren despagubirile vor ajunge la 20.000 de euro. Inainte de inceperea lucrarilor la autostrada, pretul unui hectar de teren agricol in zona oscila intre 6 milioane si 12 milioane de lei. Deocamdata nu se stie pretul maxim al despagubirii, pentru ca terenurile sunt clasificate in mai multe categorii. Nici data exacta la care vor incepe platile si apoi lucrarile nu se cunoaste. Lucrarile nu au inceput la data programata, respectiv in iunie, pentru ca reprezentantii companiei americane au considerat ca muncitorii nu erau suficient de pregatiti. Bechtel a angajat 150 de muncitori care acum invata sa foloseasca utilajele aduse de firma americana. (Iohanna Onaca)

INVESTITIE

Costul total al autostrazii Brasov-Bors, care va fi construita de compania americana Behtel, a fost estimat la 4,3 miliarde de euro. Constructia celor 415 kilometri de autostrada este preconizata sa se finalizeze in anul 2012. Contractul semnat de guvern cu firma americana Bechtel a fost criticat de oficialii europeni nemultumiti pentru ca afacerea s-a facut fara licitatie. In Romania sunt in constructie in prezent peste 200 de kilometri de autostrada, la care se adauga 554 km pentru care se desfasoara negocieri, proiectele aflandu-se in diferite stadii privind finantarea.’
×
Subiecte în articol: economic