Ordonatorii de credite trebuie să aibă o atitudine prudentă cu privire la volumul cheltuielilor bugetare, recomandă ministerul Ministrul Finanţelor, Alexandru Nazare.
"Execuţia bugetară din primele patru luni ale anului 2021 continuă trend-ul pozitiv înregistrat de la începutul anului şi validează prognozele de creştere economică ale instituţiilor internaţionale. Este în continuare nevoie de disciplină şi fac apel la toţi ordonatorii de credite să menţină o atitudine prudentă în ceea ce priveşte volumul cheltuielilor bugetare. Comparativ cu aceeaşi perioadă a anului trecut, avem o creştere a veniturilor însoţită de o creştere a investiţiilor, concomitent cu o majorare accentuată a ponderii proiectelor finanţate din fonduri nerambursabile, la 52,3% din totalul cheltuielilor pentru investiţii. Cheltuielile totale au crescut cu 11,3%, în special datorită creşterii semnificative a cheltuielilor de investiţii, în timp ce celelalte cheltuieli, inclusiv cele de personal, au avut un ritm mai lent de creştere, comparativ cu aceeaşi perioadă a anului trecut. Deficitul bugetar scade cu 0,73 pp din PIB faţă de primele patru luni ale anului 2020", a scris acesta pe Facebook.
În intervalul ianuarie - aprilie 2021, veniturile Bugetului General Consolidat s-au ridicat la 118,39 miliarde de lei, cu 20,6% mai mult faţă de aceeaşi perioadă din 2020. Majoritatea categoriilor de încasări au înregistrat evoluţii nominale pozitive, mai ales la TVA, contribuţiile de asigurări, fondurile europene şi impozitele pe proprietate.
Cheltuielile pentru investiţii au fost de 13,13 miliarde de lei, cu 31,8% mai mari, respectiv 3,17 miliarde de lei, față de perioada similară din 2020, când au fost de 9,96 miliarde lei). Mai mult de jumătate din acestea au fost finanţate din fonduri europene nerambursabile.
Deficitul bugetului general consolidat a urcat la 1,81% din PIB). Execuţia acestuia s-a încheiat cu un deficit de 20,70 miliarde de lei, în scădere cu 2,54% faţă de 26,82 miliarde de lei, în aceeași perioadă din 2020.
Măsurile cu caracter excepţional pentru diminuarea efectelor negative ale pandemiei Covid-19 asupra economiei s-au ridicat la 4,91 miliarde de lei.
Ţinta de deficit bugetar pentru acest an, pe cash, este 7,16% din PIB.