x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Azerbaidjan vrea sa aderare la OPEC

Azerbaidjan vrea sa aderare la OPEC

20 Mar 2018   •   07:01
Azerbaidjan vrea sa aderare la OPEC

Organizaţia Ţărilor Exportatoare de Petrol (OPEC) şi Azerbaidjanul discută o extindere a cooperării, inclusiv o posibilă aderare a ţării la OPEC, au declarat două surse din apropierea discuţiilor.

 

Alaturi de Rusia şi alte state petroliere care nu sunt membre OPEC, Azerbaidjanul a convenit cu OPEC să îşi reducă producţia de ţiţei cu 1,8 milioane de barili pe zi, în încercarea de a stabiliza piaţa petrolieră şi a stimula preţul petrolului. Acest acord ar urma să expire la finalul acestui an.

Zilele trecute, secretarul general al OPEC, Mohammad Barkindo, s-a aflat la Baku, unde duminică s-a intalnit cu liderul azer Ilham Aliyev si a avut discutii cu ministrul Energiei, Parviz Shahbazov. "Există trei opţiuni. Prima este calitatea de ţară membră a OPEC, a doua ca Azerbaidjanul să devină membru asociat al OPEC şi a treia să continue cooperarea în forma actuală", au comentat sursele mentionate.

"Toate variantele, inclusiv cea de ţară membră a OPEC, sunt analizate", a precizat o altă sursă. La o conferinţă de presă, Mohammad Barkindo a spus că OPEC şi Azerbaidjanul analizează modalitatea în care îşi pot îmbunătăţi relaţiile dincolo de reechilibrarea pieţei petroliere. "În viitor, interesul strategic al Azerbaidjanului este în linie cu cel al OPEC. Împărtăşim aceleaşi opinii, aceeaşi perspectivă, aceleaşi interese iar Azerbaidjanul a implementat în totalitate deciziile pe care le-am adoptat împreună", a declarat secretarul general al OPEC, Mohammad Barkindo.

În luna februarie, producţia de petrol a Azerbaidjanului s-a situat la 806.000 barili pe zi, în scădere uşoară faţă de o producţie de 814.600 barili pe zi în luna ianuarie. AGERPRES

×