x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie "Băieţii deştepţi" asaltează Hidroelectrica în instanţă

"Băieţii deştepţi" asaltează Hidroelectrica în instanţă

de Daniel Ionaşcu    |    03 Dec 2012   •   19:48
"Băieţii deştepţi" asaltează Hidroelectrica în instanţă
Traderii Alpiq Industries şi Alpiq Romenergie cer daune totale de 250 milioane de euro. Energy Holding vrea să se înscrie la masa credală cu 91 milioane de lei.
"Băieţii deştepţi" nu se lasă deşi ce au făcut profituri colosale timp de şase ani din revânzarea energiei ieftine de la Hidroelectrica. Astfel, traderii Alpiq RomIndustries şi Alpiq RomEnergie cer despăgubiri cumulate de peste 250 milioane de euro pentru denunţarea contractelor avute cu Hidroelectrica, acesta fiind profitul pe care nu îl mai realizează din revânzarea energiei. Contestaţiile acestora la tabelul creditorilor au fost amânate la cererea lor, pentru comunicarea întâmpinării, termenele de judecată fiind stabilite pentru 6 şi 20 februarie 2013. Producătorul de stat mai menţionează că Hidroelectrica a avut câştig de cauză în cazul unui număr de nouă contestaţii la tabelul creditorilor, Tribunalul Bucureşti respingându-le ca neîntemeiate. Pe alte patru contestaţii, instanţa a rămas în pronunţare, urmând să dea o soluţie în data de 5 decembrie 2012.

Luptă în justiţie
De asemenea, Energy Holding a formulat cerere de înscriere la masa credală a Hidroelectrica, pentru o sumă de 91,1 milioane de lei, după ce iniţial solicitase 77 de milioane de lei. Administratorul judiciar Euro Insol a respins această sumă deoarece nu este o "creanţă certă, lichidă şi exigibilă în sensul legii insolvenţei". Energy Holding a contestat respingerea creanţei sale, primul termen de judecată al contestaţiei împotriva Tabelului preliminar al creanţelor fiind stabilit pentru data de 20.02.2013. Până la soluţionarea acestei contestaţii, Energy Holding nu deţine nicio creanţă împotriva Hidroelectrica, potrivit societăţii de stat. În concluzie, "Hidroelectrica nu este bună de plată, faţă de Energy Holding şi nici faţă de vreun alt trader de energie, întrucât nu a pierdut absolut nimic", subliniază reprezentantul Euro Insol. Presa a scris anterior că Hidroelectrica a pierdut două procese cu Energy Holding, referitoare la forţa majoră din 2011, deoarece şi-ar fi neglijat apărarea. Cererea Energy pentru despăgubiri de 77 milioane de lei a fost respinsă de Curtea de Apel Bucureşti în data de 12 noiembrie, notează Hidroelectrica. "Curtea de Apel a considerat că nici Avizul de forţă majoră emis la cererea Hidroelectrica în septembrie 2011 – atacat de Energy Holding – şi nici Rezoluţia de anulare a Avizului de forţă majoră – atacată de Hidroelectrica – nu sunt acte administrative, acestea urmând a fi atacate pe dreptul comun", se arată în comunicat.
Administratorul judiciar a denunţat contractele cu Energy Holding, EFT România, EFT AG, Alpiq Romenergie, Alpiq RomIndustries şi Europec.

Fără forţă majoră
Hidroelectrica a renunţat la clauza de forţă majoră de la 1 decembrie ca urmare a faptului că administratorul judiciar a denunţat un număr de şase contracte bilaterale pentru vânzarea ieftină a energiei, măsură ce a degrevat Hidroelectrica de obligaţia a 7,2 TWh anual.

Compania menţionează că în ultima perioadă condiţiile hidrologice s-au îmbunătăţit, în special pe Dunăre, iar prognoza debitelor medii lunare şi sezoniere în regim natural, realizată de către INHGA, este stabilă pentru perioada următoare, chiar dacă păstrează caracteristica unei perioade deficitare din punct hidrologic. Gradul de umplere a lacurilor de acumulare a rămas staţionar şi se înscrie în limitele legale impuse privind asigurarea rezervelor de energie pentru sezonul rece.

×
Subiecte în articol: hidroelectrica