x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie "Băieţii deştepţi" din energie şi autostrăzi vor să ne construiască reactoarele

"Băieţii deştepţi" din energie şi autostrăzi vor să ne construiască reactoarele

19 Ian 2011   •   15:29

Mai multe companii şi consorţii străine se bat pe construcţia reactoarelor 3 şi 4 de la Cernavodă, o afacere de 4 miliarde de euro cu termen de predare în 2017. Statul, în schimb, rămâne fără investitori, CEZ luându-şi deja bagajele din proiect, iar RWE a renunţat în proporţie de 90%.

EnergoNuclear, controlată de statul român, a primit trei scrisori de intenţie, una din partea ruşilor de la Atomtechnoprom, în consorţiu cu alte patru companii din această ţară; una din partea americanilor de la Bechtel Internaţional şi alta de la un alt consorţiu, format din Lavalin Nuclear, Ansaldo Nucleare şi Elcomex.

"Comisia de evaluare va analiza în perioada următoare documentaţia depusă, în scopul calificării candidaţilor mai sus precizaţi pentru celelalte faze ale procedurii: clarificarea specificaţiei tehnice a centralei nucleare, prezentarea şi negocierea ofertelor preliminare, negocierea ofertelor finale, stabilirea ofertei câştigătoare şi atribuirea contractului.

Procedura de achiziţie a contractului Inginerie, Procurare şi Construcţie (IPC), care este desfăşurată de SC EnergoNuclear SA împreună cu reprezentanţii acţionariatului său, a început la 16 septembrie 2010 şi este planificată a se desfăşura pe parcursul anului 2011 şi în prima jumătate a anului 2012", se arată într-un comunicat transmis de Ministerul Economiei.

Cine licitează
Atomtechnoprom este o societate închisă pe acţiuni care proiectează şi livrează echipamente pentru staţiile nucleare din Federaţia Rusă. Celelalte companii din consorţiu sunt Concert Titan-2, Injtransstroy Corporation, Mostovik, Production and Scientific Union ? Electrotechnic Company Saint Petersburg.

Ansaldo Nucleare a realizat împreună cu AECL Canada lucrările la reactorul 2. Lucrările au fost contractate în 2003, iar unitatea a intrat în funcţiune în 2007. Elcomex a fost deţinută de omul de afaceri Ion Grecu, care a vândut 80% din acţiuni către compania elveţiană Repower. Firma avea în acel an venituri de 296,5 milioane de lei şi un profit net de 1,9 milioane de lei, potrivit raportărilor de la Registrul Comerţului. Prin preluarea Elcomex EN, Repower vrea să aprovizioneze cu energie clienţi finali de pe segmentul IMM-urilor din România, cu un consum individual de 0,5-20 GWh anual. Valoarea tranzacţiei nu a fost menţionată. În 2009, traderul Elcomex a vândut 1 TWh, circa 6% din piaţa românească. Lavalin Nuclear este o firmă de inginerie înfiinţată în 1911, bazată în Montreal, Canada.

Cum să faci profit din subcontractare
Bechtel este constructorul Autostrăzii Transilvania. Construcţia a început în 2004, în baza unui contract cu o valoare de 2,2 miliarde de euro acordat Bechtel. Lucrările au fost oprite în 2005, când autorităţile au început reanalizarea contractelor încheiate de guvernarea precedentă. Ca urmare a sistării, termenul de finalizare a autostrăzii, stabilit iniţial pentru anul 2012, a fost prelungit cu un an. În prezent au fost finalizaţi 52 kilometri de autostradă între Turda şi Câmpia Turzii, iar termenul de finalizare al întregului traseu este incert, din cauza lipsei finanţării. Compania realizează lucrările de la autostradă prin subcontractori şi a fost în centrul unor scandaluri în ultimii ani, din cauza preţului mare la care s-a ajuns şi a calităţii.

De unde bani?
Statul român deţine 60,15% din EnergoNuclear, prin Nuclearelectrica. Ceilalţi acţionari sunt RWE (Germania), Enel (Italia) şi GDF SUEZ (Franţa), fiecare având câte 9,15% din titluri, în timp ce ArcelorMittal România şi Iberdrola (Spania) deţin câte 6,2% din acţiuni.

Construcţia celor două unităţi nucleare, care vor cumula aproximativ 1.400 MW, va dubla puterea instalată în centrala de la Cernavodă. Primele două unităţi ale centralei produc 17% din totalul din România.

Autorităţile vor să renegocieze cu investitorii străini participaţia, după ce au rămas fără bani. Din cele 4 miliarde de euro, cât este estimată construcţia, Nuclearelectrica trebuie să pluseze mai mult de 2,4 miliarde de euro. Iniţial au fost alocate două miliarde de euro din Fondul de Dezvoltare, unde existau banii obţinuţi din privatizări de statul român. Dar sumele din Fondul de Dezvoltare au fost cheltuite în campania electorală din 2008. Ulterior au existat acuze între partidele politice care au gestionat situaţia.

×
Subiecte în articol: energie