x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Banca Centrală Europeană: Dacă Grecia intra în incapacitate de plată se declanşează haosul

Banca Centrală Europeană: Dacă Grecia intra în incapacitate de plată se declanşează haosul

26 Iun 2011   •   12:39
Banca Centrală Europeană: Dacă Grecia intra în incapacitate de plată se declanşează haosul

Yves Mersch, membru in Consiliul Guvernator al Bancii Centrale Europene, a declarat ca intrarea Greciei in incapacitate de plata pe datoria de stat ar declansa haosul.

Parlamentul elen trebuie sa voteze saptamana viitoare programul de austeritate propus de cabinetul Papandreou, pentru a obtine urmatoarea transa, de 12 miliarde euro, din imprumutul de urgenta luat anul trecut de la UE. Daca nu incaseaza acesti bani pana la jumatatea lunii iulie, statul grec risca sa intre in default, informeaza Reuters.

Mersch a criticat modul in care liderii europeni au luat decizii in privinta crizei datoriilor de stat. "Sunt prea multe interese divergente. Nu creeaza un mediu foarte favorabil luarii de decizii", a aratat oficialul intr-o intalnire cu presa la reuniunea anuala a Bancii pentru Reglementare Internationala, de la Basel.

Grecia a luat in luna mai a anului trecut un imprumut de urgenta de 110 miliarde euro de la Uniunea Europeana si FMI si are nevoie acum de un nou ajutor de marime similara, pentru a se finanta pana in 2014. Premierul George Papandreou a promis, joi, la summit-ul liderilor UE, un program de austeritate pe cinci ani in valoare de 78 miliarde euro, care cuprinde cresteri de taxe si reduceri ale cheltuielilor publice.

×