x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Banca Mondiala asigura Enel

Banca Mondiala asigura Enel

22 Iul 2004   •   00:00

In spatele pretului obtinut la vanzarea filialelor Electrica Banat si Dobrogea se afla si o garantie de tip plafon, acordata de Banca Mondiala pentru acoperirea "riscului de reglementare".

ADRIAN N. IONESCU

Garantia acordata cumparatorului ENEL este in valoare de 60 de milioane de dolari si este valabila pe cinci ani. "Este vorba de privatizarea unui monopol natural si, in lunile urmatoare, mai urmeaza sa fie facute anumite adaptari de detaliu la legislatia europeana", a explicat Dan Ioan Popescu, ministrul Economiei si Comertului. Detaliile principale vizeaza contractul de concesionare care va insoti transferul de proprietate si acordarea licentei de functionare.

CRESTERI. Desi clasificata drept morala de Dorin Mucea, directorul Oficiului Participatiilor Statului si Privatizarii in Industrie (OPSPI), garantia costa 5 milioane de dolari care, potrivit oficialului roman, vor fi acoperiti din cresterea tarifelor. Consultantul francez al partii romane, Herv... HascoIt, director la BNP Paribas, a prezentat garantia ca pe unul din argumentele-cheie pentru care italienii au acceptat, pe parcursul unor negocieri considerate "dure", sa creasca pretul de la 50 de euro/consumator la 223 de euro/consumator (inclusiv datoriile de 98 de milioane de euro).

Pe de alta parte, surse apropiate tranzactiei au precizat ca este "o garantie clasica de risc politic", fara de care neincrederea in stabilitatea legislativa din Romania ar fi scazut pretul de vanzare. Transferul de proprietate trebuie sa se incheie "pana la 29 noiembrie, ora 7:00", potrivit lui Dan Ioan Popescu.

×
Subiecte în articol: economic