x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Banca naţională e ingrijorată de măsurile populiste

Banca naţională e ingrijorată de măsurile populiste

de Daniela Ivan    |    02 Noi 2007   •   00:00
Banca naţională e ingrijorată de măsurile populiste
Sursa foto: Dan Marinescu/

Banca Naţională este ingrijorată de creşterile salariale şi de o posibilă relaxare fiscală. "Nu mai trageţi de această economie, pentru că se rupe!", a avertizat ieri guvernatorul Mugur Isărescu.

Banca Naţională este ingrijorată de creşterile salariale şi de o posibilă relaxare fiscală. "Nu mai trageţi de această economie, pentru că se rupe!", a avertizat ieri guvernatorul Mugur Isărescu.

In absenţa unei politici fiscale coerente, BNR nu va mai mai putea să stăpănească inflaţia şi să stopeze adăncirea deficitului de cont curent numai prin măsuri monetare. Guvernatorul BNR, Mugur Isărescu, a spus-o răspicat: "Nu mai trageţi de această economie, pentru că se rupe! Nu putem avea creşteri salariale, creşteri ale pensiilor şi reducerea fiscalităţii. Trebuie făcută o listă de priorităţi". El a mai adăugat că, pănă cănd creşterea de productivitate nu va acoperi decalajele, nu este momentul relaxării fiscale. "Trebuie să ţinem bine avionul spre binele guvernului actual şi al guvernelor viitoare", a mai spus Isărescu. El a mai adăugat că nu critică guvernul, ci doar trage nişte semnale.

SPIRALĂ. Incercările de compensare a creşterilor salariale prin măsuri de politică monetară pot reprezenta "cea mai proastă combinaţie", a afirmat guvernatorul BNR, intrucăt avansul salariilor determină reducerea competitivităţii şi, in acelaşi timp, creşterea dobănzilor se reflectă in aprecierea monedei naţionale şi, in cele din urmă, tot in diminuarea competitivităţii. Isărescu a mai explicat că Romănia nu poate să suporte două creşteri salariale pe an şi să menţină şi o inflaţie sub 10%. "Nu se poate à la long să ai o inflaţie de 4%-5% şi să ceri creşteri salariale de 15%-20%. Creşterile salariale depind de competitivitate", a arătat guvernatorul. Pe de altă parte, ministrul Economiei şi Finanţelor, Varujan Vosganian, a declarat că se confruntă cu un Parlament dispus să absoarbă revendicările sindicatelor privind majorările de salarii, la care se adaugă campaniile publice privind eventualele valuri de scumpiri care ar impune majorări salariale.

Romănia va continua să aibă un deficit de cont curent semnificativ atăt timp căt dezechilibrele din economie se menţin ridicate. "In Romănia se economiseşte cu 14% din PIB mai puţin decăt se investeşte", a explicat guvernatorul.

daniela.ivan@jurnalul.ro

×
Subiecte în articol: economic salariale