x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Banca Românească, înghițită de EximBank. Ce se întâmplă cu conturile clienților? 

Banca Românească, înghițită de EximBank. Ce se întâmplă cu conturile clienților? 

de Redacția Jurnalul    |    31 Dec 2022   •   10:41
Banca Românească, înghițită de EximBank. Ce se întâmplă cu conturile clienților? 
Sursa foto: Facebook EximBank

Este oficial: EximBank finalizează fuziunea cu Banca Românescă şi devine bancă universală. Traian Halalai, CEO: Este un moment de o importanţă majoră.

EximBank finalizează fuziunea prin absorbţie cu Banca Românească şi intră pe piaţa de retail din România din 31 decembrie 2022, devenind o bancă universală cu servicii complete, “asumându-şi misiunea de a susţine creşterea prosperităţii în România şi de a construi parteneriate durabile pentru bunăstarea socială şi performanţa economică a clienţilor săi, prin accelerarea intermedierii financiare”, după cum a transmis banca, conform ZF.

Preţul plătit de EximBank pentru Banca Românească a fost de aproape 60 mil. euro, la un capital achiziţionat de aproximativ 130 mil. euro. Pe lângă preţul plătit pentru capital, tranzac­ţia totală a inclus rambursarea împrumutului subordonat acordat Băncii Româneşti de către NBG, în valoare de 65 mil. euro, şi rambursarea, de către Banca Românească, a finanţării intragrup primite de la banca-mamă, în valoare de 90 mil. euro, plătite de Banca Românească din lichidităţile proprii. Tranzacţia nu a implicat nicio finanţare de la bugetul de stat.

Banca rezultată odată cu preluarea Băncii Româneşti de către EximBank va avea active de 21,5 mld. lei ceea ce înseamnă locul 8 în sistemul bancar, şi capital de 1,6 mld. lei.

”După parcurgerea tuturor etapelor prevăzute de legislaţia specifică şi regulamentele bancare, procesul de fuziune prin absorbţie între EximBank, în calitate de societate absorbantă, şi Banca Românească, în calitate de societate absorbită, a obţinut în această lună avizul prealabil al Băncii Naţionale a României, ceea ce a permis înregistrarea fuziunii la Oficiul Naţional al Registrului Comerţului. În aceste condiţii, din 31 decembrie 2022 – data efectivă a fuziunii conform proiectului de fuziune – cele două bănci vor funcţiona ca o singură entitate, sub denumirea de EximBank. Este un moment de o importanţă majoră atât pentru EximBank – care devine o bancă universală românească de top adăugând în portofoliu produse pentru persoanele fizice, cât şi pentru sistemul bancar local – prin majorarea prezenţei capitalului românesc pe piaţa financiar-bancară, mai ales în contextul actual”, a declarat Traian Halalai, preşedintele executiv al EximBank.

El susţine că a crescut “de la bun început în potenţialul extraordinar al acestui proiect, iar finalizarea lui cu succes arată o dată în plus angajamentul ferm al băncii de a continua să susţină creşterea economiei româneşti prin suportul financiar pe care îl va acorda tuturor segmentelor de piaţă, fie că vorbim despre persoane fizice sau companii”.

Pe parcursul procesului de fuziune, EximBank a fost asistată de Pricewaterhouse Coopers Management Consultants SRL.

În urma unor runde succesive de negocieri, EximBank şi National Bank of Greece (NBG) au semnat, în 20 iunie 2019, contractul de achiziţie a pachetului majoritar de acţiuni al Băncii Românesti, iar, în luna decembrie 2019, tranzacţia a primit avizele de neobiecţiune din partea Consiliului Concurenţei şi a Băncii Naţionale a României, autorităţile de reglementare relevante pentru această tranzacţie. Odată cu îndeplinirea cerinţelor obligatorii de reglementare şi a celorlaltor elemente prevăzute în acordul pe care EximBank şi National Bank of Greece l-au semnat, în ianuarie 2020, au fost întrunite toate condiţiile pentru încheierea tranzacţiei.

Independent de componentele specifice unei bănci universale, după fuziune, EximBank va continua să acţioneze pe segmentul garanţiilor şi asigurărilor de stat, conform mandatului primit din partea statului român.

EximBank a fost înfiinţată în 1992 şi are ca acţionar majoritar statul român, prin Ministerul Finanţelor. În ultimii zece ani, banca a performat în mod accelerat astfel că, pe lângă intrarea în Topul celor mai mari 10 bănci după active din România, EximBank este astăzi una dintre cele mai valoroase companii româneşti şi o instituţie de importanţă sistemică.

Banca Românească a anunțat că operațiunile sale vor fi preluate, din 3 ianuarie, ca urmare a unui proces de fuziune, de Banca de Export-Import a României EximBank S.A., deţinută de statul român, prin Ministerul Finanţelor.

Ce se întâmplă cu conturile clienților? 

  • Conturile şi serviciile Băncii Românești vor putea fi accesate până la 30 decembrie 2022.
  •  La finalul zilei bancare de 30 decembrie 2022, conturile, produsele şi serviciile utilizate la Banca Românească vor fi transferate la EximBank.
  •  Din 03 ianuarie 2023, clienții care aveau conturi la Banca Românească devin clienții EximBank. 

Informații importante pentru clienți:

  • Contul IBAN nu se modifică.
  • Soldurile conturilor se preiau integral de EximBank la finalul zilei bancare de 30 decembrie 2022.
  • Unitatea bancară cu care lucrează o persoană nu se modifică, aceasta va deveni EximBank. 
  • Cardurile vor putea fi utilizate fără restricții și în aceleași condiții până la expirare. Între 30 decembrie 2022 – 02 ianuarie 2023, este posibil să apară unele întreruperi în funcționarea cardurilor, dar acestea vor fi notificate în timp util.
  • Internet Banking: aplicatia e-bancamea nu se modifică, putând fi accesată din 03 ianuarie 2023 cu elementele de autentificare utilizate în prezent. Între 30 decembrie 2022 – 02 ianuarie 2023, este posibil să apară întreruperi în funcționarea aplicației e-bancamea, dar acestea vor fi notificate în timp util. Detalii despre acest serviciu sunt disponibile pe www.banca-romaneasca.ro (până la 31 decembrie 2022) și pe www.eximbank.ro.
  • Produsele de economisire și creditare vor fi preluate de EximBank în aceleași condiții pe care le are la Banca Românească la momentul fuziunii.
  • Polițele și Certificatele de asigurare emise rămân valabile, urmând ca la expirarea acestora (după data de 03 ianuarie 2023), noile polițe să fie cesionate în favoarea EximBank, respectiv Beneficiarul asigurării în cazul Certificatelor de asigurare va fi EximBank. Asigurările oferite de Banca Românească gratuit conform contractelor în derulare rămân valabile până la expirarea acestora.
  • Condițiile Generale de Afaceri pentru persoane fizice, aplicabile din 03 ianuarie 2023, vor fi disponibile pe www.banca-romaneasca.ro (până la 31 decembrie 2022), www.eximbank.ro și în unitățile teritoriale.
  • Comisoanele nu se modifică. Lista de Comisioane pentru persoane fizice este disponibilă în unitățile teritoriale, pe www.banca-romaneasca.ro (până la 31 decembrie 2022) și pe www.eximbank.ro.
  • Garantarea depozitelor - EximBank face parte din instituțiile de credit participante la Fondul de Garantare a Depozitelor Bancare (FGDB) ai căror deponenți beneficiază de garantarea depozitelor constituite la aceasta, prin plata de compensații, în limita plafonului de garantare și în condițiile legii. Informații suplimentare sunt disponibile pe site-ul FGDB: http://www.fgdb.ro/.
  • Pentru termenele limită ale tranzacțiilor ce vor putea fi efectuate la ghișeu și prin Internet Banking, aferente perioadei 28 - 30 decembrie 2022, te invităm să consulți www.banca-romaneasca.ro (până pe 31 decembrie 2022) și www.eximbank.ro. În această perioadă, este posibil ca programul de lucru cu clienții să fie redus, de aceea îți recomandăm să te asiguri că efectezi operațiunile din timp și că dispui de numerar pentru nevoile curente.
  • Prelucrarea datelor cu caracter personal ulterior realizării operațiunii de fuziune prin absorbție: te rugăm să consulți documentul anexat notificării. 

 

(sursa: Mediafax)

×