x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Bancherii vor modificarea OUG 50

Bancherii vor modificarea OUG 50

de Daniela Ivan    |    29 Sep 2010   •   00:00

Asociaţia Română a Băncilor (ARB) a depus la Camera Deputa­ţi­lor o serie de amendamente la Or­donanţa 50. Printre solicitările ban­cherilor găsim propunerea ca băncile să aibă dreptul de a păstra cos­tul total al creditului pentru con­­tractele în curs, iar comisio­a­ne­le să poată fi regrupate sau re­de­nu­mite, astfel încât costul total al creditului să rămână constant. Tot­odată, băncile cer să aibă dreptul de a majora marja do­bân­zii în ca­­zul contractelor cu do­bândă va­ria­­bilă.

Argumentul ARB este că "atât timp cât se menţine nivelul do­­bânzii aşa cum a fost agreat de am­­­bele părţi la semnarea contrac­t­u­lui, marja dobânzii poate fi mo­di­­­ficată".Totodată, o parte dintre ban­cheri vor să scoată din pre­ve­de­ri­le Ordonanţei 50 propunerea le­­ga­tă de majorarea dobânzii cre­di­tului în caz de neplată cu mai mult de 2% în cazul în care o persoană in­tră în şomaj sau are pro­ble­me de boală. Din cauza nu­mă­ru­lui mare de amendamente de­pu­se la această ordonanţă, Co­mi­sia pentru po­li­ti­că economică a anunţat că va amâ­na dezbaterea în co­misie pentru săptămâna vii­toa­re.

OUG nr. 50/2010 se afla ieri pe ordinea de zi a Comisiei pentru bu­get, finanţe şi bănci, însă dezba­te­rea sa a fost amânată din cauza numărului mare de amendamente de­puse. Mulţi clienţi sunt ne­mul­ţumiţi de modul cum sunt aplicate prevederile Ordonanţei 50 şi ame­nin­ţă băncile cu procese. La rân­dul lor, bancherii spun că această reglementare este neclară şi au so­li­citat ANPC să clarifice aspectele aflate în divergenţă.

×
Subiecte în articol: economic