x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Băncile au prea mulţi bani şi ar trebui să cofinanţeze proiectele europene

Băncile au prea mulţi bani şi ar trebui să cofinanţeze proiectele europene

05 Mar 2010   •   00:00

Băncile din România au prea mulţi bani la dispoziţie şi ar trebui să înceapă să cofinanţeze proiectele realizate din fonduri europene pentru că ministerul Finanţelor nu va mai împrumuta atâţia bani ca anul trecut prin titluri de stat, a declarat astăzi Sebastian Vlădescu, ministrul Finanţelor.

"Sectorul bancar îşi face treaba, încearcă să finanţeze, iar astăzi este obligat să finanţeze pentru că nivelul de lichiditate este foarte mare (...) Astăzi sectorul bancar are mai multă lichiditate decât îi trebuie", a declarat Vlădescu la un seminar.

El a explicat că băncile vor trebui să îşi orienteze lichidităţile către finanţări pentru atragerea fondurilor europene, mai ales că Ministerul Finanţelor Publice (MFP) va ieşi mai mult pe pieţele internaţionale în acest an şi se va împrumuta mai puţin de pe piaţa internă.

Între nevoi şi putinţă

El a atras, însă, atenţia că băncile caută clienţi pentru acordare de cofinanţări şi prefinanţări pentru atragerea de fonduri europene, însă nu pot să acorde tuturor clienţilor, aceştia trebuind să demonstreze că sunt eligibili.

"Suntem într-o discordanţă între nevoia de a finanţa şi neputinţa de a finanţa, pentru că proiectul este nefinanţabil", a mai spus Vlădescu.
Valoarea titlurilor de stat în lei vândute de către Finanţe în 2009 a fost de 64,7 miliarde lei, suma împrumutată fiind de peste cinci ori mai mare faţă de valoarea de anul precedent, de 12,5 miliarde lei.

De la începutul anului, suma atrasă se ridică la aproximativ 8,97 miliarde de lei. Potrivit programului de emisiune pe luna martie, Finanţele ar putea atrage în primul trimestru al anului 12,4 miliarde lei.
O cauză pentru care România nu va mai lua atâţia bani de la bănci este realizarea unei emisiuni de eurobonduri, obligaţiuni în euro, în valoare de 1 miliard de euro. Termenul prevăzut e primul trimestru.

Operaţiunea fusese programată iniţial în toamna anului trecut, estimarea fiind că Ministerul Finanţelor va lansa emisiunea în perioada 1 octombrie-15 octombrie pentru o sumă între 500 de milioane euro şi 1,5 miliarde euro, cu o maturitate între 5 şi 10 ani.
Instituţia a selectat Deutsche Bank, EFG Eurobank şi HSBC Bank pentru intermedierea vânzării de euroobligaţiuni, dar căderea Guvernului Boc a obligat Finanţele să amâne împrumutul extern.

×
Subiecte în articol: economic