Băncile din Coreea de Sud sunt atrase în criza financiară după ce won-ul, moneda naţională a atins minimul ultimilor 7 ani şi jumătate, iar preşedintele Lee Myung-bak încearcă să convingă investitorii că sistemul este solid.
Băncile din Coreea de Sud sunt atrase în criza financiară după ce won-ul, moneda naţională a atins minimul ultimilor 7 ani şi jumătate, iar preşedintele Lee Myung-bak încearcă să convingă investitorii că sistemul este solid.
Preşedintele, împreună cu miniştrii şi şeful băncii centrale vor avea azi o discuţie pe tema crizei economice globale, după ce deja a cerut un summit împreună cu China şi Japonia despre cum să răspundă crizei. De asemenea, ministerul de finanţe al ţării a cerut băncilor sud-coreeni să vândă activele din alte state pentru a putea obţine astfel finanţarea pe care alte bănci refuză să le o împrumute.
"Actuala criză este diferită faţă de cea din 1997”, a spus Lee, citat de agenţia Yonhap.
"Nu avem de ce să fim supra optimişti, nu trebuie să fim pesimişti şi aşa să fim prinşi într-o criză provocată de frică”, a continuat Lee, ale cărui promisiuni de reformă economică după ce a preluat fotoliul de preşedinte în februarie au fost întâi deraiate de opoziţie şi acum de criză. Precedenta criză din 1997-1998 a fost depăşită de acest stat după un împrumut de 60 de miliarde de dolari coordonat de Fondul Monetar Internaţional.
Won-ul coreean a scăzut azi cu 6% faţă de dolar şi a atins cel mai slab nivel din aprilie 2001, după ce a mai pierdut 5% luni. Moneda coreeană este de departe cel mai slab performer din 10 monede urmărite de Reuters, pierzând o treime faţă de dolar în 2008.
În vreme ce moneda slabă ajută marii exportatori precum Hyundai Motors şi POSCO în competiţia mondială, analiştii precizează că pe termen lung orice avantaj va fi dat uitării de costurile mai mari ale materiilor prime importate şi din faptul că pe plan mondial consumatorii pur şi simplu vor cumpăra mai puţin.
Acţiunile de pe bursa din Seul au scăzut dimineaţă, dar au ajuns pe un pozitiv 0,5% după ce ştirea că Banca Centrală a Australiei a redus dobânda de referinţă cu un punct procentual. Obligaţiunile şi titlurile de stat au beneficiat de criză, investitorii preferând să îşi mute banii în afara riscului, dar traderii spun că rapida cădere a wonului arată că există o limită a acestei pieţe.
Citește pe Antena3.ro