x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Băncile din estul Europei au subestimat valoarea creditelor neperformante

Băncile din estul Europei au subestimat valoarea creditelor neperformante

29 Sep 2009   •   00:00

Băncile din estul Europei au subestimat valoarea creditelor neperformante, în urma crizei financiare, iar impactul lor va fi resimţit în regiune în 2010, a declarat, marţi, Erik Berglof, economistul-şef al Băncii Europene pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare (BERD), citat de Reuters.

Berglof a avertizat, la summitul pentru investiţii în Europa Centrală organizat de Reuters, că sistemul bancar rămâne fragil, iar strategia băncilor occidentale de a vinde active, ca parte a condiţiilor pentru obţinerea de ajutoare de stat, ar putea afecta regiunea.

Oficialul BERD a arătat că Rusia este una dintre economiile unde creditele neperformante se află la un nivel mult mai ridicat decât s-a estimat oficial.
Economiile din Europa Centrală şi de Est au fost grav afectate de criza financiară mondială.

Berglof a spus că este probabil ca BERD să revizuiască în scădere estimarea privind un declin economic de 5,2% în regiune, în 2009, şi să majoreze în schimb previziunea de creştere în 2010, în prezent de 1,4%.

"Comparativ cu estimarea din luna mai, previziunea pentru 2009 va fi înrăutăţită, în urma datelor din trimestrul al doilea şi a informaţiilor referitoare la cel de-al treilea", a explicat el.

Berglof s-a declarat îngrijorat în special în privinţa Ucrainei, unde divergenţele dintre oficialii guvernamentali duc la înrăutăţirea situaţiei bugetului.

BERD a cerut acţionarilor, printre care şi România, majorarea capitalului cu 50%, la 30 de miliarde de euro, pentru a reduce impactul crizei financiare în Europa de Est.

Mediafax

×
Subiecte în articol: economic