BCR Banca pentru Locuințe (BCR BpL) a obținut la Curtea de Apel Bucureşti o sentinţă care anulează decizia Curţii de Conturi privind acordarea primei de stat, fapt ce dovedeşte că instituţia de credit a respectat legea românească şi cea europeană a băncilor de locuinţe.
Curtea de Conturi a stabilit, în decembrie 2015, că BCR Banca pentru Locuințe și Raiffeisen Banca pentru Locuințe, cele două bănci care funcționează în sistemul de economisire-creditare din România (bauspar), ar fi încasat și plătit clienților ilegal prima de stat anuală de până la 250 de euro. Concret, ar fi vorba despre copii și persoane în vârstă, care ar fi depășit vârsta pentru un credit. Spre exemplu, o familie formată din patru membri, din care doi copii, puteau să-şi deschidă patru conturi individuale ca să ia fiecare prima de la stat în valoare de 250 de euro. Însă, băncile de locuinţe s-au apărat şi au arătat că aceasta este practica europeană şi esenţa sistemului de economisire-creditare în sistem colectiv pentru scopuri locative, Bauspar. Copiii primesc de la părinţi sau bunici cadou un cont de economii Bauspar, care include ca şi la noi şi o primă de la stat, pe care li-l deschid, uneori, atunci când se nasc, şi care le permit la vârsta maturităţii să-şi ia o locuinţă în condiţii avantajoase.
„Sistemul Bauspar rezolvă o problemă a milioane de români care vor să îşi renoveze locuinţele. Este un sistem european care funcţionează de o sută de ani în Germania si Austria “, a precizat Lucian Anghel, preşedintele BCR BpL.
De mai bine de un an, băncile pentrul locuinţe au activitatea blocată, acestea nu au mai putut încheia noi contracte neştiind cui să mai dea şi cui nu prima de la stat.
Decizia Curții de Apel București poate fi atacată de către Curtea de Conturi la Înalta Curte de Casație și Justiție.