x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Băncile se pregătesc pentru falimentul Greciei

Băncile se pregătesc pentru falimentul Greciei

de Daniela Ivan    |    26 Sep 2011   •   09:57

Bancherii se pregatesc pentru intrarea Greciei in faliment, un scenariu pe care multi il considera din ce in ce mai posibil. Reprezentantii marilor grupuri financiare, participanti la o conferinta in timpul intalnirilor anuale ale Fondului Monetar International si Bancii Mondiale care s-au desfasurat in weekend la Washington, au fost atat de pesimisti in ceea ce priveste criza datoriilor de stat din zona euro incat au comparat riscurile de contagiune din pietele financiare cu falimentul Lehman Brothers din 2008, se arata intr-o analiza Reuters.

Principalul motiv de ingrijorare al bancherilor este ca, daca Grecia va intra in default (incapacitate de plata) pe datoria de stat de 340 miliarde euro, situatia va declansa o vanzare generalizata de datorii din zona euro, cauzand o criza financiara mult mai larga. Cele mai afectate banci vor fi cele nemieati ai cele din Franta. Bancile franceze au o expunere pe datoria suvernana a Greciei de 37 miliarde de euro, cele nemtesti de 25 miliarde de euro, cele engleze de 9 miliarde de euro, conform datelor Bancii Reglementelor Internationale. Expunerea totala ( privata si suverana) a bancilor europene pe Grecia este de 165 miliarde de euro in T3 din 2010, bancile franceze avand cea mai mare parte, cu 68 miliarde euro, urmate de cele germane cu 50 miliarde de euro.

Presedintele asociatiei bancare germane BdB, Andreas Schmitz, a afirmat ca o "insolventa izolata" a Greciei ar putea fi gestionata si depasita, chiar daca bancile vor inregistra deprecieri ale activelor mai ridicate decat provizioanele de 21% din expunerea pe Grecia constituite in prezent.

"Insa daca un val de falimente ar matura Europa, situatia arata diferit. Multe banci vor fi in pericol, si nu numai cele europene", a declarat Schmitz pentru Reuters.

Bancherii estimeaza ca s-ar putea confrunta cu pierderi de 60-80% pe detinerile de obligatiuni grecesti in cazul intrarii Greciei in default.

Confruntate cu aceasta perspectiva, bancile au aratat ca sunt dispuse sa renegocieze un acord mai favorabil Greciei fata de pierderea de 21% deja acceptata pe expunere in cadrul acordului din iulie, pentru a reduce riscul falimentului de stat.

"Expunerea financiara directa din sistemul bancar european este gestionabila. Care este impactul indirect? Veti avea un soc pe partea de cerere. Realitatea este ca ar trebui sa ne asteptam cu totii la un impact in privnita Produsului Intern Brut daca vom avea un soc pe partea de cerere care va afecta mediul de afaceri", a declarat la Washington directorul general al Citigroup, Vikram Pandit.

Pe de alta parte, politicienii si oficialii europeni se tem de efectul de contagiune. Intrarea Greciei in incapacitate de plata ar "distruge" increderea investitorilor in zona euro si ar putea declansa un efect de contagiune similar celui propagat in 2008 de falimentul Lehman Brothers, avertizeaza cancelarul german Angela Merkel, citata de Reuters.

"Trebuie sa luam masuri pe care le putem controla. Ceea ce nu putem face este sa distrugem increderea tuturor investitorilor si sa ajungem intr-o situatie in acre acestia ar spune ca daca am facut asta pentru Grecia, vom face acelasi lucru pentru Spania, Belgia sau orice alta tara. Atunci, nimeni nu isi va mai baga banii in Europa", a afirmat cancelarul german.

×