x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Băncile vând credite cu dobândă fixă

Băncile vând credite cu dobândă fixă

de Daniela Ivan    |    30 Oct 2008   •   00:00

Criza financiară internaţională şi introducerea noilor norme de creditare care restricţionează mult valoarea împrumutului au indus potenţialilor clienţi un sentiment de nesiguranţă şi de amânare a momentului în care decid contractarea unui credit.



Băncile au găsit o soluţie pentru a-i finanţa în continuare pe cei care vor credite pentru amenajarea locuinţelor
Jurnalul foto

Bancherii au găsit soluţia pentru a atrage iar clienţii în agenţii. Se numeşte creditul cu dobândă fixă şi are avantajul că oferă siguranţa psihică şi financiară că, indiferent cât de mare va fi criza, cât de scumpi vor fi banii, rata pe care fiecare dintre noi o va plăti nu va creşte.  Deşi oferta pe piaţă este încă redusă, acest tip de împrumut se găseşte în portofoliul marilor bănci. Chiar ieri, BCR a introdus creditul de nevoi personale în lei cu dobândă fixă pe toată perioada de creditare. Acest împrumut poate fi acordat pe o perioadă de până la zece ani, suma maximă fiind de 20.000 de euro, echivalent în lei. "Dobânda fixă şi rata lunară fixă pe toată perioada de creditare oferă protecţie la eventualele fluctuaţii ale dobânzii pe tot parcursul creditului. Oferta se caracterizează şi printr-o limită maximă de creditare foarte generoasă – printre cele mai mari de pe piaţă – şi printr-un nivel de dobândă atractiv în această perioadă", a declarat Sorin Mititelu, director executiv al Direcţiei dezvoltare afaceri şi produse retail, din cadrul BCR. Banca oferă o dobândă fixă de 14,5%/an pe toată perioada de creditare, cuprinsă între cinci şi zece ani. De exemplu, pentru un credit de 5.000 de lei, dobânda lunară este de 97 de lei, pentru unul de 35.000 de lei este de 677 de lei, iar pentru 50.000 de lei este de 966 de lei. Calculele sunt făcute pentru un credit pe zece ani, cu DAE de 23%. Şi BRD are un produs similar, adică un credit de nevoi personale în lei fără garanţie cu dobândă fixă. Însă, această dobândă chiar dacă este fixă, variază în funcţie de scadenţă, între 11,5% şi 15,5%. Perioada maximă este de zece ani, iar suma-limită este de 60.000 de lei. Pentru scadenţe de peste şapte ani, dobânda este 15,5%, iar pentru creditul pe maximum doi ani, este de 11,5%. Şi Raiffeisen Bank are dobânzile fixe pentru creditele de nevoi în lei, la dobânzi care urcă până la 20%.

DEZAVANTAJE
Şi acest tip de credit are un dezavantaj. Dacă peste doi-trei ani va trece criza şi ratele dobânzilor vor scădea, clientul va plăti în continuare un împrumut la un cost efectiv de 20%-25%. Totuşi, pentru perioade scurte, acest tip de împrumut este o soluţie bună, care pune clientul la adăpost de fluctuaţiile pieţei. Este indicat şi pentru cei care au deja un credit a căror dobândă a crescut foarte mult şi care mai au de plătit sume de până la 10.000-15.000 de euro, pe care, eventual, le pot achita în trei-cinci ani.


Datori la bănci

Peste 90% dintre salariaţii români au credite la bănci, conform unui sondaj de opinie realizat de  site-ul de recrutare resurse umane www.YourJob.ro. Dintre aceştia, 40%  au declarat că au credite overdraft, adică beneficiază de o limită a sumei creditate de la trei până la şase salarii. În plus, peste jumătate din respondenţi, adică un procent de 55% din participanţii la sondaj, sunt convinşi că, o dată cu intrarea în vigoare a noilor norme de creditare, nu vor mai reuşi să contracteze alte credite. În septembrie, cu o lună înainte de anunţarea noilor condiţii de creditare BNR, soldul creditelor pentru populaţie s-a ridicat la 96 de miliarde de lei, avansând cu 6% într-o singură lună.

×
Subiecte în articol: economic fixă dobanda