x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Băncile vor să poată restructura creditele

Băncile vor să poată restructura creditele

de Daniela Ivan    |    10 Noi 2009   •   00:00

Băncile cer BNR să poată modifica clasificarea unui credit pe perioada rămasă până la scadenţa acestuia, a declarat preşedintele ARB, Radu Gheţea.



"Suntem în acest moment într-un impas pe care trebuie să îl rezolvăm. Potrivit reglementărilor actuale, un credit care ajunge să fie restructurat rămâne în aceeaşi clasă până la momentul scandenţei", a spus şeful Asociaţiei Române a Băncilor (ARB).

Acesta a dat exemplul unui credit care a ajuns în categoria îndoielnic sau pierdere.Totuşi, la un moment, după ce au trecut cele 90 de zile de întârziere la plată, clientul şi banca ajung la concluzia că împrumutul trebuie restructurat. Astfel, creditul pe care clientul îl avea pe cinci ani şi nu îl mai putea plăti, devine un împrumut cu scandeţa la şapte ani, deci banca trebuie să înregistreze pierderi timp de şapte ani de acum înainte, prin provizioanele de 100% pe care trebuie să le facă.

"Nu aş vrea ca situaţia actuală de restructurare voluntară a creditelor, (...) să afecteze lichiditatea băncilor, să scadă profitabilitatea acestora prin trecerea în contul de profit şi pierdere a provizioanelor" a mai spus şeful ARB.

×
Subiecte în articol: economic