x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Bani mai puţini pentru Sărbători

Bani mai puţini pentru Sărbători

de Elena Stan    |    03 Dec 2009   •   00:00
Bani mai puţini pentru Sărbători
Sursa foto: Jurnalul foto/

Criza economică determină românii să cheltuiască mai puţin cu ocazia Sărbătorilor de iarnă, comparativ cu perioada similară a anului trecut.



Bugetul mediu alocat pentru Crăciun şi Revelion este mai mic cu circa 50% faţă de cel din 2008, ajungând la 1.523 de lei. În timp ce pensionarii renunţă să mai cumpere cadouri, unii tineri se gândesc să facă un împrumut pentru a petrece Sărbătorile de iarnă aşa cum îşi doresc.

Peste jumătate dintre românii care locuiesc la oraş, respectiv 56,5%, vor renunţa anul acesta la achiziţionarea tradiţionalului brad de Crăciun, iar 70% din români nu vor mai cumpăra ornamente pentru împodobit pomul de Crăciun, potrivit celui mai recent studiu de piaţă realizat de Mednet Marketing Research Center. Potrivit studiului, peste 40% din persoanele intervievate vor renunţa la cumpărarea băuturile alcoolice, iar 32,7% nu vor mai achiziţiona prăjituri sau cozonaci.

"Pentru produse alimentare ocazionate de Sărbătorile de iarnă, respondenţii vor să aloce, în medie, 556,13 lei, această sumă fiind pentru 47,6% din aceştia mai mică comparativ cu cea alocată anul trecut pentru această categorie de cheltuieli. Produsele nealimentare specifice Sărbătorilor de iarnă (brad, ornamente, îmbrăcăminte, încălţăminte) au o pondere mai mică în bugetul de cheltuieli, orăşenii alocând, în medie, 321,09 lei acestei categorii de produse.

Ca şi în cazul celorlalte tipuri de cheltuieli, comparativ cu anul trecut, bugetul alocat este mai mic pentru 45,3% din respondenţi", se arată în studiu. Potrivit studiului, peste 6% din persoanele intervievate intenţionează să împrumute bani pentru Sărbătorile de iarnă din acest an, iar 45,4% din români economisesc bani pentru Sărbătorile de iarnă.

PLIMBĂRI CU BUGET REDUS
Scăderea veniturilor a dus la reducerea numărului de persoane care îşi permit călătorii şi excursii organizate în perioada Sărbătorilor de iarnă. Doar 10% din persoanele intervievate au alocat buget pentru acest tip de cheltuieli, suma medie fiind de 1.312,50 lei. Şi bugetul alocat ieşirilor în oraş sau la restaurant în perioada Sărbătorilor este pentru 47,3% din respondenţi mai mic decât anul trecut, fiind, în medie, 346,28 lei, sub o sută de euro.

CADOURI MAI PUŢINE
Efectul crizei se resimte şi în bugetul alocat pentru cumpărarea cadourilor de Sărbători. Astfel, pentru aproape 50% din participanţii la studiu, bugetul pentru cadouri este mai mic ca anul trecut, având o valoare medie de doar 526,82 lei. Cu toate acestea, cea mai mare parte a românilor, respectiv 81,4%, intenţionează să cumpere totuşi cadouri cu ocazia Sărbătorilor de iarnă. Astfel, 54,5% intenţionează să ofere cadouri constând în articolele de îmbrăcăminte şi încălţăminte, circa 37% vor oferi cosmetice şi parfumuri, iar 30% vor cumpăra jucării.

Doar 20,4% din respondenţi vor să ofere cadouri celor dragi ciocolată sau cafea, 17,4% vor oferi cărţi şi circa 15% vor face cadouri ceasuri sau bijuterii. Subiecţii care au declarat că nu vor cumpăra cadouri, în proporţie de 18,6%, sunt persoanele cu vârsta peste 55 de ani, care nu mai au copii sub 18 ani, au venituri mai mici de 2.000 de lei pe familie şi se declară afectaţi de criză în "foarte mare măsură" şi "în mare măsură".

Studiul a fost realizat pe un eşantion reprezentativ pentru Bucureşti şi oraşele cu peste 100.000 de locuitori, în perioada 16-23 noiembrie 2009. Au fost intervievate telefonic 854 de persoane cu vârsta cuprinsă în intervalul 18-65 de ani. Marja de eroare a studiului este de +/- 3,35%.

×
Subiecte în articol: economic