Autoritatea Națională de Reglementare în Domeniul Energiei (ANRE) a propus Guvernului ca excedentul bugetar generat la nivelul Autorității de majorarea de la doar 0,1% la 2%, a contribuției bănești percepute de ANRE din cifra de afaceri anuală a companiilor energetice să fie folosit pentru finanțarea de proiecte de eficientizare energetică a clădirilor publice, domeniu în care România se află sub procedură de infringement declanșată de Comisia Europeană.
"Am finalizat un proiect de memorandum, care a fost prezentat și reprezentanților Comisiei Europene, prin care propunem Guvernului modificarea Legii de funcționare a ANRE și a Legii eficienței energetice, astfel încât excedentul bugetar al ANRE, după plata cheltuielilor administrative, să fie folosit pentru proiecte de eficiență energetică și în principal ne-am gândit la reabilitarea de clădiri publice. Asta pentru că, în această privință, a reabilitării energetice a clădirilor publice, avem o procedură de infringement de la Comisia Europeană. Este mare nevoie de investiții în clădiri publice, este și o obligație prevăzută de legislația europeană și internă, ca minim 3% din suprafața clădirilor publice să fie renovată anual", a declarat vicepreședintele ANRE, Zoltan Nagy-Bege.
Recent, Ministerul Energiei a pus în dezbatere publică un proiect de OUG care prevede că, anual, 3% din suprafața totală a clădirilor încălzite și/sau răcite pentru asigurarea climatului interior, deținute și ocupate de administrația publică centrală, se renovează pentru a îndeplini cel puțin cerințele minime de performanță energetică prevăzute de legislația în vigoare, iar ordonatorii principali de credite au obligația de a asigura cuprinderea cheltuielilor necesare în bugetul instituțiilor. Proiectul a fost elaborat după ce Bruxelles-ul a declanșat o procedură de infringement împotriva statului român, pentru transpunerea incorectă a normelor UE privind performanța energetică a clădirilor.