x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Bani - Salariul minim din fisa postului

Bani - Salariul minim din fisa postului

de Catalin Pruteanu    |    08 Feb 2007   •   00:00
Bani - Salariul minim din fisa postului

Prevederile Contractului colectiv de munca la nivel national sunt deja ocolite de sectorul privat. Desi muncitorii cu studii superioare au dreptul la un salariu minim de 880 de lei, prin fisa postului patronii pot stabili reguli interne pe baza carora venitul minim sa fie de 440 de lei.

Contractul colectiv de munca la nivel national incheiat pe perioada anilor 2007-2010 prevede ca salariul de baza minim brut negociat pentru un program complet de lucru de 170 de ore, in medie, este de 440 de lei. "Conform legislatiei in vigoare, contractul colectiv de munca la nivel national este o lege a partilor care se aplica asupra tuturor, indiferent ca esti reprezentat sau nu la negociere. Aceasta este legea in Romania", a declarat luni ministrul Muncii, Gheorghe Barbu.

CEATA. Cea mai problematica prevedere este cea care ii priveste pe salariatii cu studii superioare. Potrivit literei d) a articolului 40, "personalul incadrat pe functii pentru care conditia de pregatire este cea de studii superioare" beneficiaza de un coeficient minim de 2, ceea ce inseamna ca pentru acesti angajati salariul de baza minim brut va trebui sa fie de 880 de lei.

Ieri, Inspectia Muncii a facut public un comunicat in care se reia continutul articolului 40, cu precizarea ca, potrivit legii, clauzele contractului colectiv de munca la nivel national produc efecte pentru toti salariatii incadrati la toti angajatorii din tara. Comunicatul nu lamureste insa in problema daca pentru toti angajatii absolventi de facultate salariul minim va fi de 880 de lei. Nu exista nici un comunicat oficial al Ministerului Muncii, Solidaritatii Sociale si Familiei (MMSSF) care sa precizeze care sunt functiile pentru care conditia de pregatire este cea de studii superioare, desi ministrul Barbu a sustinut ca MMSSF a facut toate demersurile, prin inspectoratele teritoriale de munca, pentru informarea angajatorilor.

CINE? Grupa Majora 2 din Clasificarea Ocupatiilor din Romania (COR) este cea care ar putea fi cel mai aproape de prevederile literei d) a articolului 40 din Contractul colectiv de munca la nivel national, adica personal pentru care conditia de pregatire este cea de studii superioare. In aceasta lista sunt cuprinsi: fizicieni, matematicieni si ingineri, specialisti in biologie, agronomie si stiintele vietii, profesori in invatamantul superior secundar si asimilati, precum si alti specialisti cu ocupatii intelectuale si stiintifice. Practic, lista este foarte lunga, cuprinzand posturi de la meteorologi si administratori de baze de date pana la bibliotecari, secretari literari si cercetatori in educatie fizica si sport.

Surse din cadrul Inspectiei Muncii ne-au declarat insa ca angajatorul este cel care stabileste pentru ce post angajatul trebuie sa aiba studii superioare, prin regulamentul intern al institutiei. "Prin fisa postului, angajatorul stabileste cerintele pe care trebuie sa le indeplineasca angajatul. Iar atunci cand se cer studii medii, dispare obligatia platii unui salariu minim de 880 de lei. Cu toate acestea, trebuie sa existe un temei legal pentru a face aceste modificari", au declarat sursele citate. Firma nu este insa obligata sa cuprinda in regulamentul intern aceste norme, in acest caz aplicandu-se, probabil, prevederile din COR. In asteptarea unor lamuriri clare din partea Ministerului Muncii, angajatorii inca nu stiu caror angajati vor fi obligati sa le plateasca minimul salarial prevazut de Contractul colectiv la nivel national.
×
Subiecte în articol: economic minim studii