x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Banii pentru dezvoltarea IMM-urilor. Fond de capital sau credit bancar? Ce finanţări sunt disponibile, în 2015

Banii pentru dezvoltarea IMM-urilor. Fond de capital sau credit bancar? Ce finanţări sunt disponibile, în 2015

de Alina Botezatu    |    13 Apr 2015   •   21:07
Banii pentru dezvoltarea IMM-urilor. Fond de capital sau credit bancar? Ce finanţări sunt disponibile, în 2015
Sursa foto: unknown

Când îşi aleg sursa de finanţare, firmele trebuie să ţină cont pentru ce vor bani. Tot mai des, calculele se fac şi în funcţie de resursele personale ale întreprinzătorului.

Marius Ghenea, antreprenor în serie şi Senior Advisor la fondul de capital privat 3TS Capital Partners, spune că, deși puţin folosit de IMM-uri, din 2015, leasing-ul devine o variantă mai potrivită pentru firme ca să cumpere maşini și echipamente. Acesta este acordat tot mai ușor, chiar dacă are costuri totale mai mari decât un credit bancar de aceeași valoare.

Creditul bancar este încă puţin accesat de IMM-urile românești, din cauză că ele nu au garanţii. “Veștile bune în acest domeniu sunt legate de dobânzile, în scădere, încă de anul trecut, și de posibilitatea de a obţine garanţii din terţe surse (NR: fondurile JEREMIE, Fondul Român de Contragarantare). În plus, există programe care susţin parţial dobânzile, astfel încât se poate ajunge la un cost foarte mic al creditului, per ansamblu”, adaugă Marius Ghenea. Marius Donţu, consultant de afaceri şi Managing Partner al Schultz Knowledge, menţionează că angajaţii băncilor vin tot mai des cu soluţii alternative. De exemplu, ei îi sfătuiesc pe antreprenori să ia un credit personal sau de consum cu care să împrumute firma. Consultantul subliniază că una dintre cele mai întâlnite forme de finanţare pentru firme este împrumutul de la proprietari. “Regula este ca într-un an să-și retragă suma creditată și să separe bani lor de banii firmei”, detaliază Marius Donţu.
Totuși, Managing Partner-ul de la Schultz crede că cea mai folosită creditare rămâne cea de la furnizori - comercianţii plătesc mai târziu marfa achiziţionată de la furnizori, fără penalităţi. Sergiu Neguţ, antreprenor, investitor și profesor la Maastricht School of Management, precizează că întârzierea la plata furnizorilor deteriorează imaginea antreprenorilor, chiar și când businessul este bun.

Pe lângă toate aceste moduri de finanţare, Marius Ghenea crede că, probabil, niciodată în istoria României nu vor fi atâtea programe de finanţare nerambursabilă pentru IMM-uri, ajutoare de minimis și alte asemenea programe europene, precum în 2015. Acesta este ultimul an în care se pot folosi fondurile europene din perioada 2007-2013 și când începe acordarea celor din 2014 - 2020. Dar accesarea fondurilor europene este greoaie, din cauza birocraţiei. Și, durează cel puţin șase luni între depunerea documentelor și primirea banilor. De altfel, Sergiu Neguţ subliniază că fondurile europene sunt folosite de firme pentru proiectele secundare, din care câștigă mai puţini bani.

Metode de finanţare alternative:
•    fondurile de capital de risc, care iau câteva procente din acţiunile firmei contra banilor pentru dezvoltare;
•    business angels sunt persoanele care dau bani unei firme, ca să se dezvolte, și se implică mai puţin în activitatea zilnică a acesteia; după cel mult doi trei ani, ei se așteaptă să își retragă bani cu un profit mare;
•    sistemul alternativ de tranzacţionare AeRO, de la Bursa de Valori Bucuresti;
•    concursurile, unde antreprenorii își prezintă afacerile în faţa investitorilor;  
•    site-urile de crowdfunding, prin care oamenii dau sume mici de bani pentru proiectele preferate, chiar dacă nu știu firma; în schimb, ei primesc diverse beneficii - au primii produsul, la un preţ mai mic, etc.

×