x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Banu’-i ochiul statului

Banu’-i ochiul statului

13 Mai 2009   •   00:00

Statul român are probleme cu cheltuielile salariale la companiile şi regiile în care este acţionar majoritar. Potrivit unui raport al Erste Group, cheltuielile cu angajaţii sunt una dintre principalele presiuni asupra activităţii companiei.

Erste consideră că managementul companiei, care este deţinută majoritar de Ministerul Economiei, nu arată o preocupare foarte mare în privinţa reducerii cheltuielilor cu angajaţii pentru că peste 98% din aceştia fac parte din sindicate. De asemenea, fiecare salariat al Transgaz primeşte anual 6.500 de metri cubi de gaze şi o cotă parte din profitul companiei. Acest procent a fost limitat în 2005. Din acel an, salariile Transgaz au crescut cu peste 70% iar numărul angajaţilor a crescut de la 4.755 în 2005, la 5.022 la finele lui 2008.

Erste recomandă investitorilor să cumpere acţiuni la Transgaz, ca urmare a unei aprecieri pozitive datorată predictibilităţii veniturilor. Dintre părţile pozitive, se mai arată contractele internaţionale de tranzit de gaze, semnate cu Gazprom, ca şi viitoare conexiuni cu Ungaria, prin conducta Arad-Szeged şi Bulgaria, prin conducta Giurgiu- Ruse.

Austriecii mai spun, însă, că societatea este expusă în privinţa reglementărilor din întârzierile în recuperarea banilor sau din nerecunoaşterea de către Autoritatea Naţională de Reglementare în Energie (ANRE) a unor costuri. Pentru acest an, Erste apreciază că transportatorul de gaz va obţine un profit de 188,89 milioane de lei şi de 183,3 milioane de lei în 2010.

×
Subiecte în articol: economic