x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Băsescu:Licitaţii cu exces de democraţie

Băsescu:Licitaţii cu exces de democraţie

de Vali Blanaru    |    29 Noi 2007   •   00:00

Preşedintele Traian Băsescu a criticat, la Madrid, prevederile legislaţiei romăneşti care suspendă executarea unui contract căştigat in urma unei licitaţii cănd o companie care nu a fost selectată depune contestaţie

Preşedintele Traian Băsescu a criticat, la Madrid, prevederile legislaţiei romăneşti care suspendă executarea unui contract căştigat in urma unei licitaţii cănd o companie care nu a fost selectată depune contestaţie, precizănd că va insista "la Guvern" pentru modificarea acestor reglementări. "In legătură cu transparenţa licitaţiilor, aici noi avem o problemă. Mi se pare că este un exces de democraţie", a spus Băsescu.

PROBLEME. Şeful statului a precizat că probleme apar in legătură cu derularea licitaţiilor. "Am senzaţia că legislaţia noastră suspendă executarea unui contract căştigat de o companie in urma unei licitaţii cănd există o contestaţie. De aici apar multe discuţii şi contractul aşteaptă pănă cănd o Curte se pronunţă dacă a fost corect atribuită licitaţia sau nu", a spus Băsescu. El a criticat faptul că, potrivit legislaţiei romăneşti, toate firmele care pierd licitaţii pot depune contestaţii, fapt care intrerupe derularea contractului. "In ultimii ani s-a observat constant că astfel de firme pierzătoare contestă mai ales la atribuirea unor lucrări sau la achiziţiile publice in domeniul armatei", a spus Băsescu. In opinia sa, modul in care legislaţia romănească reglementează această problemă este "un lucru rău".

SCHIMBĂRI LEGISLATIVE. "Corect ar fi, şi eu voi insista la Guvern să facă modificarea in legislaţie, să se atribuie licitaţia, să se semneze contractul şi cel care contestă să depună o sumă, să zicem 5%-3% din valoarea contractului, pentru că cel care are de contestat ar trebui să-şi depună garanţia şi să meargă in instanţă şi, dacă a căştigat, cei care au atribuit incorect licitaţia să răspundă in faţa legii, iar firma care a contestat şi a primit satisfacţie in instanţă să fie răsplătită prin desdăunare - plata unor daune - de către compania care a greşit, de cei care au alocat greşit contractul", a spus Băsescu. Potrivit şefului statului, in Romănia s-a ajuns "la un fel de joacă" intre competitorii care se prezintă la o licitaţie şi care se contestă intre ei, intărziind derularea unor contracte importante. "In scurt timp, Romănia işi va corecta excesul de democraţie din acest domeniu, care face o imagine proastă şi blochează derularea unor lucrări de amploare finanţate cu bani europeni", a mai spus Traian Băsescu.

×
Subiecte în articol: economic