Programul de relaxare cantitativă al Băncii Central Europene (BCE) a început oficial ieri dimineaţă, potrivit Bloomberg şi Reuters. BCE a început achiziţionarea de bonduri guvernamentale germane, italiene, dar şi belgiene şi franceze, susţin surse apropiate tranzacţiei, citate de Bloomberg. Însă, instituţia financiară europeană nu comentează oficial şi nu precizează ce active a achiziţionat din piaţă.
"BCE îşi propune să aducă rata inflaţiei la 2% şi să reactiveze creditul în zona euro prin achiziţii combinate de obligaţiuni suverane ale statelor din zona euro şi bonduri corporatiste în valoare de 60 de miliarde de euro pe lună, în intervalul 9 martie 2015 - septembrie 2016", a anunţat Mario Draghi, preşedintele Băncii Central Europene.
Asta înseamnă 1.100 de miliarde de euro injectaţi în economie pentru a încuraja companiile să-şi majoreze cheltuielile şi numărul de angajaţi. Programul este similar cu cele lansate de Rezerva Federală a SUA (Fed) şi de Banca Angliei (BoE) şi care s-au bucurat de succes.
La câteva ore de la achiziţionarea de bonduri, pieţele au reacţionat: randamentul bondurilor germane cu scadenţă la 10 ani a scăzut cu 5 puncte de bază sau 0,05 puncte procentuale, la 0,35% la ora 11.51 şi se apropiau de nivelul minim de 0,283% din 26 februarie.
Randamentul la 10 ani al obligaţiunilor de stat italiene a scăzut cu 3 puncte de bază, la 1,29%, în timp ce acela al bondurilor belgiene a scăzut 6 puncte de bază, la 0,57%.
Cine câştigă şi cine pierde
Câştigă în primul rând statele şi companiile. "Reducerea ratelor dobânzilor, combinate cu creşterea economică va da un ajutor semnificativ la îmbunătăţirea finanţelor publice. Numai din reducerea ratelor dobânzilor în acest an vor rămâne cel puţin 5 miliarde de euro din plăţile de dobânzi, care ar putea fi folosite pentru investiţii noi", scrie cotidianul italian La Stampa.
Totodată, băncile ar trebui să fie tentate să dea mai uşor credite pentru întreprinderi, dar şi pentru populaţie din lichiditatea mai mare obţinută din vânzarea obligaţiunilor de stat de către BCE.
Familiile vor beneficia de credite la rate mai mici şi asta le-ar încuraja să crească cheltuielile, în special pentru bunuri de folosinţă îndelungată şi imobiliare, contribuind semnificativ la redresarea consumului intern. În schimb, populaţia din zona euro va trebui să se lupte cu o creştere treptată a inflaţiei, care se estimează că va ajunge la cel puţin 2% până la finalul lui 2017.
Euro egal cu dolarul în 2016
Efectul asupra cursului de schimb a fost resimţit imediat, moneda unică europeană a coborât faţă de dolar la o paritate de 1,3 şi apoi chiar la 1,10. Analiştii europeni spun că până la sfârşitul anului 2016 ar trebui ca euro să fie la paritate cu dolarul.
Cursul de schimb mai favorabil va da un impuls semnificativ exporturilor europene care sunt aşteptate să crească cu 3% în acest an. Şi asta în ciuda înrăutăţirii recesiunii din Rusia şi exacerbării dificultăţilor în multe ţări în curs de dezvoltare.