x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie BCE avertizează: Sectorul non-bancar, un pericol URIAȘ pentru sistemul financiar european

BCE avertizează: Sectorul non-bancar, un pericol URIAȘ pentru sistemul financiar european

de Redacția Jurnalul    |    27 Mar 2023   •   17:30
BCE avertizează: Sectorul non-bancar, un pericol URIAȘ pentru sistemul financiar european
Sursa foto: Hepta

Sectorul non-bancar ar putea crea probleme serioase sistemului financiar global, atrage atenția Luis de Guindos, vicepreședinte al Băncii Centrale Europene (BCE), citat de Bloomberg.

Înaltul oficial spune că sistemul bancar european este "solid şi rezilient", dar sectorul non-bancar "ar putea fi o sursă de probleme pentru întregul sistem financiar".

Sectorul non-bancar cumprinde companiile care desfășoară activități similare cu cele bancare dar nu sunt înregistrate și reglementate, respectiv IFN-urile, firmele de asigurări, intestitorii în capital de risc şi schimburi valutare.

El spune că acestea și-au asumat "multe riscuri" atunci când dobânzile erau mici spre inexistente iar acum sunt expuse, în contextul majorării dobânzilor. 

Motivul principal de îngrijorare al BCE, după problemele la Credit Suisse Group AG, îl reprezintă astfel sectorul non-bancar, care a tot crescut în sistemul financiar european. 
"Nu suntem supervizorii sectorului non-bancar. Dar aceste companii sunt interconectate cu băncile pe care le supervizăm în mod tradiţional, şi de aceea ne uităm şi spre acest sector", precizează acesta. 
"Suntem deschişi în privinţa viitorului. Problema este acum modul în care sistemul bancar din SUA şi Credit Suisse vor afecta economia zonei euro. În următoarele săptămâni şi luni trebuie să analizăm dacă vom înăspri în continuare condiţiile financiare", a spus Luis de Guindos.

El vrea o scădere rapidă a inflației în zona euro până la un nivel de 2%.
"Ştim că nu poate fi realizată imediat, dar trebuie să fie în orizontul nostru de proiecţie, care este o perioadă de doi ani. Traiectoria inflaţiei este mult mai importantă decât simpla readucere a inflaţiei la ţinta de 2%", a mai spus oficialul european.

Inflația în zona euro a fost de 8,5% în februarie 2023, în scădere constantă, de la 10,6% în octombrie 2022.

 

×
Subiecte în articol: bănci bce non bancar