x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Berceanu vrea buget mai mare anul viitor

Berceanu vrea buget mai mare anul viitor

09 Oct 2009   •   00:00

Ministerul Transporturilor şi Infrastructurii vrea să obţină pentru anul viitor un buget de peste 19 miliarde lei, faţă de 11 miliarde de lei în 2009, a declarat, vineri, ministrul de resort, Radu Berceanu.

"Am cerut un buget de 19 miliarde şi ceva, cu 90% mai mult faţă de cel din acest an", a spus Berceanu, după o conferinţă de presă. El a afirmat în conferinţă că vrea să majoreze anul viitor bugetele de investiţii în mai multe sectoare. Astfel, propunerea pentru 2010 pentru transportul feroviar totalizează 3,7 miliarde lei, dublul sumei aprobate iniţial în acest an, de 1,8 miliarde lei.

Totodată, pentru subvenţiile de călători, ministrul a afirmat că doreşte alocarea a 1,2 miliarde lei, faţă de 678 milioane lei alocate în acest an. O altă majorare se referă la nivelul de investiţii al agenţilor economici cu capital de stat, unde ministerul a propus alocarea unui miliard de lei în 2010 faţă de 576,8 milioane lei în 2009.

"Vrem să introducem un nou capitol, reprezentând reparaţii ale infrastructurii feroviare publice, unde dorim să avem aproximativ 800 milioane lei", a spus Berceanu. El a precizat că a discutat aceste sume cu Ministerul Finanţelor şi primul ministru şi le-a prezentat toate argumentele legate în special de modelul aplicat în alte state.

Ministrul a adăugat că peste tot în Uniunea Europeană sunt alocate fonduri pentru investiţiile statului în infrastructura feroviară care îi aparţine. "Dacă vom primi mai mulţi bani, vom fi mult mai grijulii, cheltuielile vor fi făcute cu maximă eficienţă şi nu în alte direcţii care nu aduc, pentru utilizatorii transportului feroviar, niciun fel de avantaje", a spus ministrul.

Potrivit sursei citate, nu toate componentele bugetului cerute în 2010 vor fi mai mari comparativ cu cele din acest an.

×
Subiecte în articol: economic Berceanu buget transporturi