x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Bernanke trebuie să oprească inflaţia în cel de-al doilea mandat

Bernanke trebuie să oprească inflaţia în cel de-al doilea mandat

25 Aug 2009   •   00:00

Ben Bernanke a fost nominalizat pentru al doilea mandat de preşedinte al Federal Reserve, banca centrală a SUA, de către preşedintele Barack Obama, transmite Wall Street Journal. Obama şi-a întrerupt vacanţa pentru a anunţa nominalizarea actualului preşedinte al Fed pentru un nou mandat.

"Ben a abordat un sistem financiar aflat în pragul prăbuşirii cu înţelepciune şi calm, cu acţiuni îndrăzneţe şi o gândire inovatoare care a ajutat la stoparea declinului economiei", a spus Obama.
Acesta contează pe Bernanke să susţină o însănătoşire a economiei americane, afectată de şomaj ridicat, executări silite de locuinţe şi prăbuşiri de bănci.

În principal, plângerile până acum la adresa lui Bernanke s-au redus la faptul că nu a văzut semnele crizei şi nu a reacţionat de ajuns de rapid la începutul ei, în a doua jumătate a lui 2007. A doua critică este aruncatul cu bani de după declanşarea crizei, când Fed a pompat circa 2 trilioane de dolari în economie prin diverse programe.

"Adevărata provocare vine în următoarele 12 luni, când trebuie să scoată de pe piaţă excesul de lichiditate monetară" spune Ram Bhagavatula, managing director la fondul speculativ Combinatorics Capital, citat de CNBC.

TRANSPARENŢA SCÂRŢÂIE
Fed a pierdut procesul cu agenţia de ştiri Bloomberg, care a cerut numele şi sumele tuturor companiilor americane care au beneficiat de ajutoare de urgenţă de 2 trilioane de dolari prin programele Fed. De asemenea, ziariştii au cerut să vadă ce active au pus companiile respective drept colateral pentru acordarea împrumuturilor.

Decizia tribunalului trebuie pusă în aplicare în 5 zile. Fed nu a anunţat dacă va face apel sau nu.

×
Subiecte în articol: economic