Sorici proaspat, vin rosu, brad impodobit, cadouri, colinde. Prilej de petrecere si voie buna, Craciunul ne face sa cheltuim multi bani.
Peste 4 milioane de porci autohtoni sfarsesc sub cutitul macelarilor la Ignat. Dintre acestia, circa 2 milioane sunt taiati in batatura, dupa datina. Si vanzarile de carne si produse din carne cresc cu 30%-35% in perioada Sarbatorilor, a declarat Sorin Minea, presedintele Romalimenta. "Eu scot pe piata si vand zilnic circa 30-36 tone de carne si preparate si cred ca si ceilalti procesatori au volume asemanatoare. Cererea este foarte mare, in special pentru carne si pentru specialitati. Oamenii nu prea cumpara mezeluri ieftine pentru Craciun", a spus Minea. El a precizat insa ca 2005 este un an atipic. Daca in anii trecuti romanii au inceput sa bata magazinele si sa-si aprovizioneze frigiderele inca de la sfarsitul lui noiembrie, anul acesta abia de vreo doua saptamani a inceput nebunia.
MASA
|
Gospodinele au de furca in aceasta perioada: ce sa cumpere, cat sa cumpere si de unde pentru a nu ramane fara nici un ban, dar masa festiva sa fie cat mai imbelsugata. Insa oricat s-ar "invarti", tot trebuie sa aiba pregatiti pe putin 200-300 de lei noi. In primul rand e nevoie de cam cinci kilograme de pulpa de porc fara os pentru friptura, pe care dai cam 80 de lei. Vreo doua kilograme de carnati taranesti, si se mai duc pe putin 20 de lei, un kilogram de toba - 15-16 lei, 3 kilograme de carne tocata pentru sarmale, alti 30-35 de lei. Daca mai iei si doi cozonaci si un kilogram de banane, mai platesti circa 9 lei. Si asta daca nu punem la socoteala "maruntisuri": muraturi, varza murata, branza, ingrediente pentru salata boeuf sau pentru garnitura la friptura sau prajiturele. Plus sucuri, apa minerala, vin sau bere.
|
DE-A GATA
|
Cei care nu au timp sa-si faca cumparaturile pentru Craciun pot apela la serviciile magazinelor virtuale. Desi preturile practicate sunt ceva mai mari decat cele ale magazinelor clasice, avantajul este ca toate produsele de care aveti nevoie, inclusiv bradul, va vor fi aduse la usa. Si pentru femeile care nu au timp sau nu stiu sa gateasca exista solutii: mancarea gata preparata, care se poate procura de la supermarket sau hipermarket. Un kilogram de salata boeuf costa 10 lei, 100 de grame de drob, 0,99 lei noi, sarmalele - 1,59 de lei suta de grame - si 1,99 de lei veti plati pentru aceeasi cantitate de "pomana porcului cu mamaliguta". Ca desert, puteti opta pentru o portie de mere la cuptor - 0,59 de lei/100 grame - sau pentru un tort care va va costa de la 15 lei in sus.
|