x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Bilant festiv - Cate parale dam pe masa de Sarbatori

Bilant festiv - Cate parale dam pe masa de Sarbatori

de Florina Zainescu    |    22 Dec 2005   •   00:00
Bilant festiv - Cate parale dam pe masa de Sarbatori

Sorici proaspat, vin rosu, brad impodobit, cadouri, colinde. Prilej de petrecere si voie buna, Craciunul ne face sa cheltuim multi bani.

Peste 4 milioane de porci autohtoni sfarsesc sub cutitul macelarilor la Ignat. Dintre acestia, circa 2 milioane sunt taiati in batatura, dupa datina. Si vanzarile de carne si produse din carne cresc cu 30%-35% in perioada Sarbatorilor, a declarat Sorin Minea, presedintele Romalimenta. "Eu scot pe piata si vand zilnic circa 30-36 tone de carne si preparate si cred ca si ceilalti procesatori au volume asemanatoare. Cererea este foarte mare, in special pentru carne si pentru specialitati. Oamenii nu prea cumpara mezeluri ieftine pentru Craciun", a spus Minea. El a precizat insa ca 2005 este un an atipic. Daca in anii trecuti romanii au inceput sa bata magazinele si sa-si aprovizioneze frigiderele inca de la sfarsitul lui noiembrie, anul acesta abia de vreo doua saptamani a inceput nebunia.

COZONAC. Din meniu nu poate lipsi cozonacul. Producatorii lucreaza in foc continuu pentru ca de pe rafturile magazinelor sa nu lipseasca deliciosul "dulce" cu mac, nuca, stafide sau rahat. "De Craciun si Anul Nou producem si comercializam de 12 ori mai multi cozonaci decat intr-o luna obisnuita. Cred ca anul acesta vor fi pe piata circa 40 milioane de bucati de diferite gramaje", a apreciat Aurel Popescu, presedintele patronatului Rompan. Daca consideram un pret mediu de 3 lei noi, putem aprecia ca romanii cheltuiesc 120 de milioane de lei noi numai pe cozonacul "festiv". Asta fara sa tinem cont de cozonacul facut in casa.

VIN. Daca, in medie, un roman "major si vaccinat" bea intr-o luna 2,75 litri de vin, de Sarbatori consumul licorii lui Bachus se majoreaza la circa 5 litri de caciula. "Se consuma in jur de 300-400 mii de hectolitri de vin, inclusiv cel din productie proprie", considera Petre Mocanu, directorul executiv al Organizatiei Nationale Interprofesionale Vitivinicole. Din aceasta cantitate, 70% o constituie vinul de masa, iar restul, vinul cu denumire de origine controlata. Si sa nu uitam de vanzarile de vinuri spumante si spumoase: circa 3 milioane de sticle.

MASA
Gospodinele au de furca in aceasta perioada: ce sa cumpere, cat sa cumpere si de unde pentru a nu ramane fara nici un ban, dar masa festiva sa fie cat mai imbelsugata. Insa oricat s-ar "invarti", tot trebuie sa aiba pregatiti pe putin 200-300 de lei noi. In primul rand e nevoie de cam cinci kilograme de pulpa de porc fara os pentru friptura, pe care dai cam 80 de lei. Vreo doua kilograme de carnati taranesti, si se mai duc pe putin 20 de lei, un kilogram de toba - 15-16 lei, 3 kilograme de carne tocata pentru sarmale, alti 30-35 de lei. Daca mai iei si doi cozonaci si un kilogram de banane, mai platesti circa 9 lei. Si asta daca nu punem la socoteala "maruntisuri": muraturi, varza murata, branza, ingrediente pentru salata boeuf sau pentru garnitura la friptura sau prajiturele. Plus sucuri, apa minerala, vin sau bere.

DE-A GATA
Cei care nu au timp sa-si faca cumparaturile pentru Craciun pot apela la serviciile magazinelor virtuale. Desi preturile practicate sunt ceva mai mari decat cele ale magazinelor clasice, avantajul este ca toate produsele de care aveti nevoie, inclusiv bradul, va vor fi aduse la usa. Si pentru femeile care nu au timp sau nu stiu sa gateasca exista solutii: mancarea gata preparata, care se poate procura de la supermarket sau hipermarket. Un kilogram de salata boeuf costa 10 lei, 100 de grame de drob, 0,99 lei noi, sarmalele - 1,59 de lei suta de grame - si 1,99 de lei veti plati pentru aceeasi cantitate de "pomana porcului cu mamaliguta". Ca desert, puteti opta pentru o portie de mere la cuptor - 0,59 de lei/100 grame - sau pentru un tort care va va costa de la 15 lei in sus.

×
Subiecte în articol: economic