x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Blog FT: Băsescu spune că privatizările din România vor fi “motorul creşterii economice”.

Blog FT: Băsescu spune că privatizările din România vor fi “motorul creşterii economice”.

de Daniel Ionaşcu    |    09 Iun 2011   •   13:09

Romania va lansa o noua runda de privatizari in saptamanile urmatoare, oferind cote minoritare la sase companii de stat, majoritatea din sectorul energetic, a declarat presedintele Traian Basescu la Londra, citat de un blog al Financial Times.

Acesta spune ca Basescu a declarat intr-un interviu ca noile privatizari ar putea deveni "motorul cresterii economice'. "Dupa ce a suferit una dintre cele mai lungi recesiuni din Uniunea Europeana, Romania cauta mijloace pentru a porni economia', noteaza autorul.

Dintre privatizari se enumera 10% din Petrom, 15% din transporatatorul national de electricitate Transelectrica, din Romgaz – cel mai mare producator de gaze sI din Transgaz, transportatorul de gaze naturale. De asemenea, sunt amintite sI procente de cate 10% din Nuclearelectrica si Hidroelectrica.

"Vom vinde pachete importante pe piata in cele mai mari companii de stat inainte de sfarsitul anului', a declarat Basescu. "Banii obtinuti din aceste licitatii vor vor merge intr-un fond de dezvoltare, nu sunt destinati consumului', a mai declarat presedintele.

"Romania a impus masuri brutale de austeritate dupa ce a cheltuit prea mult in anii de boom economic sI a trebuit sa apeleze la FMI sI UE pentru o salvare de 20 de miliarde de euro', noteaza publicatia.

Basescu a mai insistat ca Romania a iesit din recesiune in primul trimestru, batand asteptarile, cu o crestere economica fata de anul trecut de 1,6% iar perspectiva pe tot acest an e mai buna decat se credea anterior. "Perspectivele noastre de crestere au fost initial evaluate la 1,5%, dar obiectivul nostru este minimum 2%', a declarat basescu.

Unul dintre motivele pentru optimis este ca anul agricol a fost "neasteptat de bun', desi producatorii de fructe sI legume au fost afectati de teama generata in Germania de bacteria E.coli.

Un alt factor e ca Romania si-a imbunatatit absorbtia cronica a celor 32 de miliarde de euro din bani europeni pusi la dispozitia sa de la aderarea la UE. A absorbit doar 2,6% din fondurile de coeziune – pentru a sprijini proiectele de infrastructura- pana la finele lui 2010, dar deja si-a imbunatatit absorbtia la peste 10%, noteaza publicatia. A mai absorbit peste 20% din fondurile agricole.

Imbunatatirea retelelor de transport e vitala pentru a evita pierderea de investitii in fata unor vecini mai dotati, precum Ungaria sI Polonia, mai noteaza publicatia.

×