x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie BNR: E absolut obligatoriu ca păstrarea deficitului bugetar să fie în termenii agreaţi

BNR: E absolut obligatoriu ca păstrarea deficitului bugetar să fie în termenii agreaţi

de Redacția Jurnalul    |    19 Apr 2023   •   23:10
BNR: E absolut obligatoriu ca păstrarea deficitului bugetar să fie în termenii agreaţi

Purtătorul de cuvânt al BNR, Dan Suciu, a explicat că oprirea trendului ascendent al inflaţiei e strâns legată de deciziile Guvernului privind politicile fiscale.

„Reuşita în ceea ce înseamnă temperarea inflaţiei şi stabilitatea parametrilor macroeconomici presupune o bună conclucrare între politicile momentare pe care le face Banca Centrală (BNR, n.red.) şi politicile fiscale. Ne referim în primul rând la păstrarea unui deficit bugetar în termenii agreaţi la începutul anului pentru că pe baza acelui deficit facem şi noi scenariile de evoluţie ale inflaţiei. Este absolut obligatoriu ca păstrarea deficitului bugetar să fie în termenii agreaţi, nu numai pentru că avem un acord cu Comisia Europeană de păstrare a unor parametri bugetari, dar şi pentru că un deficit bugetar în creştere faţă de cel prognozat înseamnă o presiune suplimentară pe inflaţie”, a explicat Dan Suciu la TVR Info.

El a avertizat faptul că scenariul optimist privind o scădere a inflaţiei în a doua parte a anului se bazează pe cifrele existente privind cheltuielile bugetare, iar o abatere de la aceste date va „determina o inversare a trendului inflaţiei”.

„Noi avem acest scenariu, să zicem optimist, dar el mizează pe cifrele existente, nu pe alte cifre, adică cheltuieli publice crescute din datorie, care se duc pe salarii şi pensii, care nu mai pot fi ţinute în frâu, evident creează o problemă suplimentară pentru că vor determina o inversare a trendului de inflaţie. Din acest punct de vedere, păstrarea deficitului bugetar, cu anumite tăieri pe care...e rolul Guvernului să le identifice, nu comentăm aceste aspecte, dar păstrarea acestui deficit bugetar este obligatoriu”, a mai spus purtătorul de cuvânt al BNR.

(sursa: Mediafax)

×
Subiecte în articol: deficit bugetar bnr inflaţie