x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie BNR - Deficitul a crescut cu 76%

BNR - Deficitul a crescut cu 76%

de Daniela Ivan    |    17 Noi 2007   •   00:00
BNR - Deficitul a crescut cu 76%
Sursa foto: CHRISTIAN SILVA/

Romănia a importat in primele nouă luni ale anului mai mult decăt a exportat, deficitul balanţei comerciale fiind de peste 12 miliarde de euro.



Romănia a importat in primele nouă luni ale anului mai mult decăt a exportat, deficitul balanţei comerciale fiind de peste 12 miliarde de euro.

Contul curent al balanţei de plăţi a inregistrat in primele nouă luni un deficit de 11,8 miliarde de euro, in creştere cu 76% faţă de perioada similară a anului trecut, potrivit datelor publicate ieri de Banca Naţională a Romăniei (BNR). Deficitul de cont curent reprezintă aproximativ 10% din PIB-ul estimat pentru acest an de Comisia Naţională de Prognoză. In intervalul ianuarie -august, deficitul de cont curent a insumat 10,2 miliarde de euro, in creştere cu 87,1%, astfel incăt statisticile băncii centrale indică o uşoară temperare a deficitelor.


COMERŢ. Deficitul balanţei comerciale a fost de 12,26 miliarde de euro, in creştere cu 67% faţă de primele nouă luni ale anului trecut. La nivelul serviciilor s-a inregistrat o evoluţie pozitivă de 189 de milioane de euro, deşi sectoarele privind transporturile şi turismul au avut solduri negative, de 395 de milioane de euro şi 152 de milioane de euro.

Transferurile curente, care inseamnă in principal banii trimişi de muncitorii romăni din străinătate, au insumat 3,96 miliarde de euro, in creştere cu 50% comparativ cu sumele transferate in perioada ianuarie-septembrie 2006.

La capitolul venituri s-a consemnat un minus de 3,6 miliarde de euro, care a anulat in mare parte influenţa pozitivă a remiterilor de la romănii din străinătate.


INVESTIŢII. Valoarea investiţiilor străine directe se situa la finele lunii septembrie la 5,01 miliarde de euro, faţă de 4,05 miliarde de euro la sfărşitul lunii august, potrivit datelor BNR. Participaţiile la capital şi profitul reinvestit au reprezentat jumătate din valoarea investiţiilor aferente primelor nouă luni, iar creditele intra-grup, restul. Investiţiile au acoperit deficitul de cont curent din ianuarie-septembrie in proporţie de 42,5%, valoarea acestuia situăndu-se la 11,8 miliarde de euro.

Investiţiile străine directe atrase anul trecut de Romănia s-au ridicat la nivelul record de 9,05 miliarde de euro, inclusiv in urma privatizării BCR, in creştere cu 74% faţă de anul 2005, din care 4,15 miliarde de euro au reprezentat participaţii la capital, 2,67 miliarde de euro - profit net reinvestit, iar 2,22 miliarde de euro - credit net primit de la investitorii străini.

×
Subiecte în articol: economic miliarde deficitul