x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie BNR: Inflația va crește mai lent până în trimestrul III din 2022

BNR: Inflația va crește mai lent până în trimestrul III din 2022

19 Iul 2022   •   15:44
BNR: Inflația va crește mai lent până în trimestrul III din 2022

Inflația va continua să crească până la mijlocul trimestrului III, dar într-un ritm vizibil încetinit, arată minuta şedinţei BNR, citată de Ziarul Financiar.

În luna mai, BNR prognoza un vârf al dinamicii inflaţiei de 14,2% în iunie 2022, urmat de o descreştere doar graduală pe parcursul a patru trimestre, însă mai alertă apoi, implicând coborârea acesteia la niveluri de o cifră abia în semestrul II 2023 şi menţinerea ei deasupra intervalului ţintei la finele orizontului prognozei, la 6,2%.

Inflaţia şi-a accelerat creşterea în aprilie-mai, mai mult decât s-a anticipat, în condiţiile unui salt amplu consemnat în aprilie, la 13,76%, de la 10,15% în martie, urmat de un avans moderat în luna mai, la 14,49%.

„Responsabile de noua înrăutăţire a perspectivei apropiate a inflaţiei sunt tot şocurile globale pe partea ofertei”, au subliniat în mai multe rânduri membrii Consiliului BNR.

În plus, ei se aşteaptă la majorarea preţurilor combustibililor, gazelor naturale şi energiei electrice, chiar şi în contextul aplicării schemelor de sprijin.

Influenţe suplimentare sunt aşteptate şi de pe segmentul preţurilor administrate, inclusiv ca urmare a scumpirii biletelor CFR, precum şi de pe cel al produselor din tutun, pe fondul majorării accizei specifice.

Unii membri ai Consiliului au apreciat că, într-un asemenea context, ancorarea anticipaţiilor inflaţioniste pe termen mediu şi prevenirea declanşării unei creşteri autoîntreţinute a nivelului general al preţurilor de consum – eventual printr-o spirală salarii-preţuri –, reclamă o nouă creştere a ratei dobânzii-cheie, mai ales în condiţiile în care piaţa muncii tinde să se tensioneze.

×
Subiecte în articol: bnr inflatie