x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie BNR pune în circulație bancnota de 20 de lei. O premieră pentru România

BNR pune în circulație bancnota de 20 de lei. O premieră pentru România

01 Dec 2021   •   09:42
BNR pune în circulație bancnota de 20 de lei. O premieră pentru România
Sursa foto: BNR

BNR pune în circulație bancnota de 20 de lei de la 1 decembrie 2021. Pe aceasta este imprimată, în premieră, o personalitate feminină, Ecatrina Teodoroiu.

"Se răspunde astfel interesului public legitim, care a găsit o largă susţinere la nivelul societăţii, susţinându-se consolidarea egalităţii de gen şi a rolului major al personalităţilor feminine în istoria şi societatea românească", transmite BNR.

Bancnota este pe suport polimer,în tehnică mixtă plană/în relief, cu dimensiuni de 136 x 77 mm şi culoare verde oliv.

Pe aversul acesteia sunt portretul Ecaterinei Teodoroiu, anii între care a trăit (1894-1917), un element floral reprezentând un buchet de brânduşe. În plan secund, în zona centrală, se află o insignă a Asociaţiei Cercetaşii României. Tot pe avers mai sunt imprimate valoarea nominală, pe orizontală "20 LEI DOUĂZECI", semnăturile guvernatorului şi casierului central, stema României, denumirea băncii emitente "BANCA NAŢIONALĂ A ROMÂNIEI", o stilizare a însemnului de armă al infanteriei, un medalion cu sigla BNR şi în dreapta, pe verticală, valoarea nominală în litere "DOUĂZECI LEI", data punerii în circulaţie "1 decembrie 2021", valoarea nominală în cifre "20".

Pe reversul bancnotei este o reprezentare a Victoriei înaripate de pe Medalia Victoriei, o imagine a Mausoleului de la Mărăşeşti, iar în spatele Mausoleului, o floare de crin. Mai sunt valoarea nominală, în cifre şi litere, denumirea băncii centrale emitente "BANCA NAŢIONALĂ A ROMÂNIEI", sigla BNR în dreapta sus şi stânga jos într-un dreptunghi, textul "FALSIFICAREA ACESTOR BILETE SE PEDEPSEŞTE CONFORM LEGILOR", seria şi numărul tipărite cu cerneală neagră şi caractere de aceeaşi înălţime.

Bancnota are o serie de elemente de siguranţă, unele pentru public iar altele detectabile cu aparatură specială pentru lucrătorii din sistemul bancar.

Punerea în circulaţie se face prin sucursalele regionale Bucureşti, Cluj, Constanţa, Dolj, Iaşi şi Timiş ale BNR.

Banca Centrală lansează în circuitul numismatic și replica pe suport de polimer după prima bancnotă de 20 lei emisă de BNR în 1881.  Tirajul  este de 30.000 bucăţi. Preţul de vânzare este de 100 lei, exclusiv TVA, inclusiv pliantul de prezentare. Aceasta poate fi achiziționată prin sucursalele regionale Bucureşti, Cluj, Constanţa, Dolj, Iaşi şi Timiş ale BNR. 

×
Subiecte în articol: bnr bancnota 20 lei