x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie BNR ţine cursul stabil. Moneda europeană rămâne în preajma maximului istoric

BNR ţine cursul stabil. Moneda europeană rămâne în preajma maximului istoric

23 Mar 2020   •   13:47
BNR ţine cursul stabil. Moneda europeană rămâne în preajma maximului istoric
Sursa foto: Lucian Alecu

Cursul de schimb al monedei naţionale în raport cu moneda euro a rămas stabil, luni, în preajma maximului istoric, cu ajutorul Băncii Naţionale, care a cotat euro la 4,8443 lei, după ce pe piaţa internaţională valutară a ajuns la 4,89 lei. Maximul istoric, atins marţi, 17 martie, este de 4,8448 lei.

Cursul a fost ajutat de către BNR în ultimele zile pe fondul instabilităţilor din pieţele financiare şi implicit a cererii de valută. Totodată, presiunea pe curs este amplificată după ce Banca Naţională a decis, vineri, să reducă dobânda de politică monetară cu 0,5%, de la 2,5% la 2,0%.

„Ce încearcă Banca Naţională să facă este să aibă o stabilitate a cursului în condiţiile agităţii din jurul nostru. Stabilitatea înseamnă şi evoluţii de acest gen. Să menţinem cursul stabil este un obiectiv al nostru", declara, luni, 17 martie, Dan Suciu, purtătorul de cuvânt al BNR, după atingerea unui alt maxim istoric la acea dată.

Leul a continuat să piardă teren în raport cu francul elveţian, pentru a patra zi la rând, cursul urcând luni la 4,5972 lei, de la 4,5964 lei, vineri.

În raport cu dolarul american, leul s-a depreciat din nou, de la 4,5140 lei/dolar, cât a indicat vineri BNR, la 4,5316 lei/dolar, luni. Joi, cursul de schimb dolar-leu a fost de 4,4864 lei. Dolarul s-a apreciat puternic în raport cu majoritatea monedelor din lume în ultima perioadă, moneda americană fiind considerată o investiţie sigură.

Cotaţia aurului a scăzut uşor luni faţă de nivelul înregistrat vineri. Astfel, dacă joi gramul de aur valora 219,0927 lei, vineri, preţul a scăzut la 217,7939 lei.

Totodată, piaţa monetară, ROBOR la 3 luni, indicele în funcţie de care se calculează dobânzile variabile pentru creditele în lei, a scăzut puternic la 2,61%, luni, de la 3,24%, după ce BNR a decis vineri să reducă dobânda de politică monetară cu 0,5%. Creşterea ROBOR în ultima săptămână a fost una accelerată, în salturi, venită pe fondul turbulenţelor din pieţele financiare. ROBOR este indicatorul monetar în funcţie de care se calculează dobânzile variabile pentru creditele în lei, precum şi dobânzile la creditele ipotecare. Creditele în lei cu dobândă variabilă, acordate înainte de luna mai 2019, sunt dependente de variaţia indicelui ROBOR.

Banca Naţională a României a redus vineri dobânzile pentru a atenua impactul situaţiei generate de epidemia de coronavirus asupra populaţiei şi companiilor româneşti într-o întrunire de urgenţă.

Mediafax

×
Subiecte în articol: curs valutar