"Criza din zona Euro nu s-a terminat. Criza financiară are consecinţe care vor dura şi ne afectează şi pe noi. Important e că ceea ce s-a realizat în ultimii ani, această agoniseală nu trebuie risipită cu măsuri riscante în momentul de faţă. BNR e împotriva unor măsuri de amplitudine care pot să fragilizeze.
Poţi să rişti, dar poţi să rişti făcând măsurători", a avertizat la TVR 1, Daniel Dăianu, membru în Consiliul de Administraţie al BNR şi fost ministru de Finanţe, citat de antean3.ro.
Referindu-se la ofensiva ANAF din ultima vreme, Dăianu atrage atenţia: "La noi, evaziunea fiscală se împleteşte cu modul în care se finanţează partide - licit şi ilicit, cu modul în care unii se luptă pentru a obţine rente din sectorul public".
Schimbarea Codului fiscal nu este fructul ultimilor ani. S-a pornit cu acest demers de mai mult timp, au fost mai mulţi miniştri de Finanţe, iar la discuţii au participat inclusiv experţi din partea societăţii civile, a subliniat Daniel Dăianu.
Mai puţin cunoscut este că în noul Cod au fost îngrămădite mai multe măsuri de relaxare fiscală alături de scăderea TVA de la 24 la 19%, atrage atenţia fostul ministru de Finanţe. Totul face parte dintr-o nouă arhitectură a regimului fiscal. Banca Naţională a României e preocupată de stabilitatea macroeconomică.
"Vă rog să cereţi celor de la Ministerul de Finanţe analizele lor - nu sunt departe de analiza BNR. Deficitul s-ar apropia de 3% din PIB în 2016", a subliniat Dăianu la TVR 1.