x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie BNR, un nou atac la Codul Fiscal şi la premierul Victor Ponta

BNR, un nou atac la Codul Fiscal şi la premierul Victor Ponta

12 Aug 2015   •   10:29
BNR, un nou atac la Codul Fiscal şi la premierul Victor Ponta
Sursa foto: Daniel Dăianu

"Criza din zona Euro nu s-a terminat. Criza financiară are consecinţe care vor dura şi ne afectează şi pe noi. Important e că ceea ce s-a realizat în ultimii ani, această agoniseală nu trebuie risipită cu măsuri riscante în momentul de faţă. BNR e împotriva unor măsuri de amplitudine care pot să fragilizeze.

Poţi să rişti, dar poţi să rişti făcând măsurători", a avertizat la TVR 1, Daniel Dăianu, membru în Consiliul de Administraţie al BNR şi fost ministru de Finanţe, citat de antean3.ro.

Referindu-se la ofensiva ANAF din ultima vreme, Dăianu atrage atenţia: "La noi, evaziunea fiscală se împleteşte cu modul în care se finanţează partide - licit şi ilicit, cu modul în care unii se luptă pentru a obţine rente din sectorul public".

Schimbarea Codului fiscal nu este fructul ultimilor ani. S-a pornit cu acest demers de mai mult timp, au fost mai mulţi miniştri de Finanţe, iar la discuţii au participat inclusiv experţi din partea societăţii civile, a subliniat Daniel Dăianu.

Mai puţin cunoscut este că în noul Cod au fost îngrămădite mai multe măsuri de relaxare fiscală alături de scăderea TVA de la 24 la 19%, atrage atenţia fostul ministru de Finanţe. Totul face parte dintr-o nouă arhitectură a regimului fiscal. Banca Naţională a României e preocupată de stabilitatea macroeconomică.

"Vă rog să cereţi celor de la Ministerul de Finanţe analizele lor - nu sunt departe de analiza BNR. Deficitul s-ar apropia de 3% din PIB în 2016", a subliniat Dăianu la TVR 1.

×