x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie BNR va reduce dobânda cheie cu 0,5 puncte

BNR va reduce dobânda cheie cu 0,5 puncte

26 Mar 2010   •   00:00

BNR va decide luni reducerea dobânzii de politică monetară cu 0,5 puncte, de la 7% la 6,5%, nivel minim record, pentru a susţine redresarea economiei şi a creditării, dar şi pentru a tempera presiunile de apreciere asupra leului, potrivit majorităţii analiştilor economici.



Economiştii-şefi de la ING Bank România, BCR şi UniCredit Ţiriac Bank anticipează că BNR va scădea dobânda de politică monetară cu 0,5 puncte, în timp ce economistul-şef al Raiffeisen Bank România, Ionuţ Dumitru, estimează o reducere de 0,25 puncte procentuale.

"Cred că de acum BNR va face paşi mărunţi şi va reduce în următoarele două şedinţe de politică monetară dobânda cu câte 0,25 puncte procentuale, pentru ca ulterior să menţină nivelul de 6,5% până în trimestrul patru. Atunci, odată ce evoluţia inflaţiei va fi mai clară, dobânda de politică monetară va fi redusă cu încă 0,25 puncte", a spus Dumitru.

El a precizat că decizia pe care banca centrală o va adopta luni reprezintă un stimul puternic pentru reducerea mai rapidă a dobânzilor la credite şi va tempera presiunile de apreciere a leului.

Dumitru consideră că BNR nu are motive pentru reducerea ratelor la rezervele minime obligatorii aplicabile pasivelor în lei, de 15%, şi în valută, de 25%.

Nicolaie Chidesciuc, economistul-şef al ING, consideră că BNR va reduce luni dobânda cu 0,5 puncte, pentru că economia nu şi-a revenit încă, rata inflaţiei este în scădere, iar o asemenea măsură ar "mai stăvili" din tendinţa de apreciere a leului.

"CORE2 ajustat (din calculul inflaţiei se elimină preţurile administrate, cele volatile, respectiv legume, fructe, ouă, combustibili, şi cele ale produselor din tutun şi băuturilor alcoolice - n.r.) este sub 2%, nivel care ar permite lejer reducerea ratei dobânzii de politică monetară cu mai mult de 0,5 puncte procentuale, pentru că acest indicator arată impactul BNR şi al cererii reduse", a spus Chidesciuc.

El a adăugat că reducerea dobânzii de politică monetară va contribui la o tendinţă de depreciere a leului în următoarele 3-6 luni.

În ceea ce priveşte impactul asupra dobânzilor, economistul-şef al ING Bank România consideră că scăderea ratei de politică monetară va avea un efect cu precădere asupra randamentelor plătite pentru atragere depozitelor.

"Referitor la dobânzile la credite, mingea este în terenul băncilor şi probabil vom vedea o reducere a ratelor la împrumuturile în lei destul de semnificativă, având în vedere scăderea ratelor de pe piaţa interbancară. Din punctul meu de vedere, faptul că băncile nu au redus semnificativ dobânzile la creditele în lei ar indica o strategie uşor greşită, pentru că practic sunt încurajate împrumuturile în valută, care înseamnă asumarea de risc valutar", a încheiat Chidesciuc.

Lucian Anghel, economistul-şef al BCR, consideră că la CA al BNR de luni se va pune problema cu cât să se reducă dobânda de politică monetară şi anticipează o scădere a ratei de 0,5 puncte.

"Piaţa se aşteaptă la reducerea dobânzii, deci nu cred că decizia va avea efecte majore", a precizat Anghel.

Şi Rozalia Pal, economistul-şef al UniCredit Ţiriac Bank, anticipează o scădere de 0,5 puncte a dobânzii de politică monetară, datorită nevoii de revigorare a activităţii de creditare, care ar impulsiona redresarea economică.

"Pe de altă parte, aprecierea leului din ultima perioadă este favorabilă unei noi scăderi a dobânzii din partea băncii centrale şi nu mă aştept ca un astfel de pas să aibă vreun impact semnificativ în sens invers, de depreciere a monedei naţionale", a spus Pal, care vede o dobândă de politică monetară de 6,25% la finele acestui an.

Consiliul de Administraţie al BNR se întruni, luni, pentru cea de-a treia şedinţă de politică monetară din acest an. În şedinţele din lunile ianuarie şi februarie, banca centrală a decis reducerea dobânzii cu câte 0,5 puncte procentuale, de la 8% la 7%.

Dobânda de politică monetară s-a mai situat la 7% în perioada iunie- noiembrie 2007, ajungând atunci la nivelul minim istoric.

Inflaţia anuală a scăzut, în februarie, după trei luni consecutive de creştere, la 4,49%, de la 5,2% în ianuarie, iar rata lunară a coborât de la 1,68% la 0,2%.

Pentru 2010, BNR ţinteşte o inflaţie de 3,5% în acest an, cu un interval de variaţie de plus/minus un punct procentual, şi estimează că rata anuală se va situa la 3,5%.

×
Subiecte în articol: redactie