x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie BNR verifică săptămânal băncile greceşti.

BNR verifică săptămânal băncile greceşti.

de Daniela Ivan    |    16 Iun 2011   •   21:00

Banca Nationala sta cu ochii pe bancile grecesti prezente in Romania care sunt obligate sa raporteze saptamanal situatiile financiare, dupa ce Agentia Standard & Poor’s a taiat ratingul a patru mari institutii bancare elene. Grupurile Alpha, EFG, National Bank of Greece si Piraeus au fost retrogradate la nivelul "extrem de speculativ", al doilea cel mai slab din grila de evaluare a agentiei de ra­ting.

"Banca Nationala a luat masuri preventive, de monitorizare atenta prin raportari saptamanale a bancilor grecesti in ceea ce priveste principalii parametri care reflecta situatia lor financiara, iar rezultatele acestor raportari au reliefat ca sunt solide din punct de vedere financiar", a declarat Florin Georgescu, prim-viceguvernator al BNR. Masura luata de BNR este justificata de faptul ca toate cele patru banci din Atena au fi­liale importante in Romania.

Subsidiarele institutiilor de cre­dit elene Alpha Bank si EFG Eurobank Ergasias (Bancpost) se afla printre cele mai mari zece banci din Romania. In piata mai activeaza patru institutii de credit mai mici, respectiv Banca Romaneasca (National Bank of Greece), Piraeus, ATEbank si Emporiki (detinuta de Credit Agricole). In total, grecii aduna 30% din capitalul strain din sistemul bancar romanesc si aproximativ 17% din active. Alpha Bank si Bancpost sunt banci de top 10, cu sute de mii de clienti.

In acest context, BNR are un plan de reactie legat de situatia din Grecia, care cuprinde masuri aplicate gradual, "intr-un dozaj adecvat" in functie de fiecare banca cu capital grecesc din Romania. Georgescu a spus ca aceste masuri vor fi aplicate doar daca unele banci elene nu vor mai fi capabile sa mai sustina subsidiarele din Romania, ceea ce nu este cazul in prezent.

Standard & Poor’s a avertizat cand a taiat ratingul celor patru banci elene ca exista riscul ca acestea sa aiba probleme de lichiditate daca statul elen va recurge la o restructurare a datoriei publice. Totodata, bancile grecesti se confrunta cu retrageri masive de numerar si au o expunere puternica pe obligatiunile de stat ale Greciei.

Criza din Grecia va afecta cu si­guranta Romania si Bulgaria prin reducerea creditarii de subsidiarele bancilor elene, considera un raport al bancii japoneze Nomura.

×