x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie BNR vrea inflatie de 7%

BNR vrea inflatie de 7%

18 Ian 2005   •   00:00

ECONOMIC
ISARESCU - Autoritatile au o marja de manevra limitata BNR vrea ca anul acesta rata inflatiei sa fie de 7%, cu doua puncte procentuale sub cea inregistrata anul trecut. Aceasta tinta trebuie reconfirmata insa cu noul Guvern, iar atingerea ei presupune o serie de politici prudente.
VALI BLANARU

APRECIERE. Mugur Isarescu spune ca 2004 a fost cel mai performant an al economiei
Obiectivul primordial al BNR este continuarea procesului de dezinflatie, a declarat ieri guvernatorul BNR, Mugur Isarescu, intr-un interviu acordat Mediafax. "Tinta de 7% in decembrie 2005 fata de decembrie 2004, ce urmeaza a fi reconfirmata impreuna cu Guvernul, reprezinta o etapa calitativ noua in normalizarea cadrului macroeconomic si in apropierea de standardele europene in materie", spune Isarescu.

PROBLEME. Cresterea deficitului de cont curent la peste 6% din PIB si intarzierea "reformelor structurale de adancime" lasa autoritatilor, pentru anul 2005, o marja de manevra limitata in deciziile de politica economica, a spus Isarescu.

In lupta cu inflatia, Banca Nationala a Romaniei trebuie sa tina cont de faptul ca "dobanzile sunt la niveluri inca ridicate, iar cursul leului s-a apreciat destul de mult", apreciaza guvernatorul. Alte probleme sunt ritmul ridicat de crestere a cererii interne, cresterea salariilor, reducerea impozitelor directe care suplimenteaza venitul disponibil, in timp ce intrarile de capital, sub forma de investitii directe sau speculative, tensioneaza la randul lor cererea solvabila interna.

BAZA SOLIDA. Anul trecut a fost cea mai buna perioada din punct de vedere economic de dupa 1989, considera Mugur Isarescu, guvernatorul BNR. Cu toate acestea, Romania nu a reusit sa restructureze economia si, implicit, sa reduca semnificativ deficitele cvasifiscale. "Apropierea momentului integrarii in Uniunea Europeana obliga, de altfel, la actiuni energice in acest domeniu - atat ca urmare a angajamentelor asumate formal de autoritati, cat si pentru a fructifica in perspectiva oportunitatile exceptionale oferite de integrare, in planul performantei economice si al standardului de viata", a adaugat guvernatorul.

INVESTITII. Guvernatorul considera ca aprecierea leului a contribuit intr-adevar la calmarea presiunilor inflationiste in partea a doua a anului trecut. "Am fost categoric ajutati in acest sens de faptul ca in cursul anului 2004 s-a produs o crestere semnificativa a influxurilor de valuta din alte operatiuni decat cele de comert exterior. La aceasta au contribuit, convergent: remiterile valutare ale romanilor care lucreaza in strainatate; intrarile de capital, ca urmare a privatizarilor si a altor investitii directe; intrarile de capital speculativ, pentru plasamente in active mobiliare si imobiliare", a spus Isarescu. Intrarile de capital au facut ca BNR sa se cumpere din piata circa 3,2 miliade de euro, pentru a evita aprecierea excesiva a leului. Acesta suma, spune guvernatorul, echivaleaza cu o emisiune monetara de peste 130.000 de miliarde de lei, depasind valoarea medie a bazei monetare a tarii. Costul sterilizarii acestei emisiuni pe timp de un an, la nivelul dobanzilor medii din 2004, a depasit 27.000 de miliarde lei .

Decizia de reducere a interventiilor pe piata valutara a fost luata dupa ce rezervele valutare ajunsesera la nivelul optim, intr-un moment in care se faceau simtite presiuni inflationiste ce trebuiau sa fie contracarate. Ca urmare, politica de curs valutar a fost utilizata implicit ca ancora antiinflationista, prin reducerea sensibila a interventiilor menite sa evite aprecierea leului.

TINTE
"Obiectivul primordial al Bancii Nationale este continuarea procesului de dezinflatie. Tinta de 7% in decembrie 2005 fata de decembrie 2004, ce urmeaza a fi reconfirmata impreuna cu Guvernul, reprezinta o etapa calitativ noua in normalizarea cadrului macroeconomic si in apropierea de standardele europene in materie"
Mugur Isarescu - guvernatorul BNR
×
Subiecte în articol: isărescu economic guvernatorul