x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Boc: Pentru OU 50/2010 trebuie o soluţie care să protejeze ambele părţi

Boc: Pentru OU 50/2010 trebuie o soluţie care să protejeze ambele părţi

28 Oct 2010   •   00:00

Autorităţile române vor analiza solicitarea FMI de modificare a OUG 50/2010 privind contractele de credit ale populaţiei, pentru a identifica o soluţie echilibrată care să protejeze ambele părţi, dar decizia aparţine în prezent Parlamentului, a declarat, joi seara, premierul Emil Boc.

"Trebuie găsită o soluţie echilibrată care să protejeze ambele părţi. Acum, decizia este la Parlament, unde ordonanţa se află în dezbatere", a spus la postul public de televiziune, după o discuţie avută, la Guvern, cu oficialii FMI, potrivit Mediafax.

El a susţinut că acest subiect nu a fost discutat de reprezentanţii FMI cu cei ai Guvernului, ci doar cu membrii Comisiei pentru Buget din Camera Deputaţilor şi oficialii Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Consumatorilor.

Şeful misiunii FMI de evaluare, Jeffrey Franks, a declarat, joi, că modificarea OUG 50/2010 privind contractele de credit ale populaţiei într-o formă "satisfăcătoare" va reprezenta o condiţionalitate pentru eliberarea următoarei tranşe din acordul stand-by.

Surse oficiale au declarat, miercuri, pentru MEDIAFAX că FMI a transmis băncilor comerciale, prin intermediul BNR, un formular tip, în care fiecare instituţie de credit va trece pierderile potenţiale calculate în cazul în care ar aplica strict prevederile OUG 50/2010.

Franks a avut, joi, o întâlnire cu preşedintele Comisiei pentru Buget, Finanţe şi Bănci din Camera Deputaţilor, Viorel Şefan, pe tema Ordonanţei 50/2010.

La finalul întâlnirii, Viorel Ştefan a anunţat că FMI ar putea condiţiona acordarea următoarei tranşe din acordul stand-by de modificarea OUG 50/2010 până la data de 15 decembrie, unul dintre amendamente vizând eliminarea referirilor la contractele în derulare.

OUG 50/2010 a fost votată de Senat în forma aprobată de Guvern şi se află în prezent la avizare în Comisia pentru Buget, Finanţe şi Bănci din Cemera Deputaţilor, cameră decizională.

Vioerl Ştefan declara la începutul acestei săptămâni că aprobarea OUG 50 în plenul Camerei ar putea avea loc cel mai devreme într-o lună, adică spre finele lunii noiembrie.

Reprezentanţii ANPC au susţinut, marţi, în faţa delegaţiei FMI că aplicarea OUG 50 la creditele în derulare nu va distorsiona relaţia client-bancă şi au transmis oficialilor Comisiei Europene că actul normativ respectă legislaţia comunitară.

La fel ca şi şeful misiunii FMI, Jeffrey Franks, Cerbulescu a caracterizat discuţia ca fiind una "fructuoasă", cu un "intens schimb de păreri", însă celelalte declaraţii ale celor doi oficiali arată clar poziţii divergente.

Preşedintele ANPC a arătat că le-a explicat reprezentanţilor instituţiilor internaţionale că în România există foarte multe litigii privind creditele acordate în perioada anterioară, în anumite situaţii cu condiţii abuzive.

Cerbulescu le-a transmis oficialilor FMI şi CE că numai ANPC are 160 de dosare pe rol cu băncile, iar în spatele acestor procese sunt peste 7.000 de sesizări de la clienţi.

Oficialul ANPC a arătat că va mai avea o discuţie cu premierul Emil Boc pe marginea observaţiilor făcute de FMI şi CE, dar că instituţia susţine aplicarea OUG 50 şi la creditele în derulare, pe anumite amendamente care au fost preluate de către grupul parlamentar PDL.

Anterior, şeful misiunii FMI în România, Jeffrey Franks, a afirmat că oficialii instituţiei financiare internaţionale sunt îngrijoraţi în privinţa aplicării directivei Comisiei Europene privind creditele populaţiei şi la contractele aflate în derulare, întrucât ar putea duce la apariţia unor "efecte negative pentru România", şi au cerut reprezentanţilor ANPC să găsească o soluţie.

Potrivit Departamentului pentru Afaceri Europene, autorităţile române vor transmite CE că aplicarea prevederilor directivei europene pentru creditele aflate în derulare reprezintă o opţiune naţională, fără a avea legătură cu transpunerea reglementărilor Uniunii Europene.

În luna iunie, Guvernul a aprobat Ordonanţa de Urgenţă 50/2010, pe baza unui proiect elaborat de ANPC, care transpune în legislaţia românească Directiva Europeană 48/CE/2008, printre cele mai cunoscute prevederi ale actului normativ fiind eliminarea comisionului de rambursare anticipată la creditele cu dobândă variabilă şi calcularea dobânzii în funcţie de un indice de referinţă transparent, la care se adaugă o marjă fixă, care nu poate fi modificată faţă de contractul iniţial.

Totuşi, ANPC a extins prevederile directivei europene astfel încât noile reglementări să se aplice şi contractelor de creditare aflate în vigoare, ceea ce a obligat băncile să modifice un număr foarte mare de contracte încheiate cu clienţii.

×
Subiecte în articol: economic